Pitanje Lisine čitateljke:

Merila sam gustinu kostiju i rezultati su: 3,4 kičma i 4,2 kukovi. Uzimam alendronatom od 70 mg jednom nedeljno, kalcijum 400 IJ i pantoprazol svakodevno. Da li zbog uzimanja kalcijuma može doći do kalcifikacije i kako da pijem kalcijum i patroprazol kada uzimam alendronat? Napominjem da sam ležeći bolesnik. (Nevena P., 55)

- Prema rezultatima, imate razvijenu osteoporozu (smanjena gustina kostiju) i terapiju vam je verovatno uveo specijalista reumatolog. U pitanju su lekovi sa kojima treba praviti povremene pauze zbog moguće kalcifikacije ili taloženja kalcijuma, posebno u krvnim sudovima i bubrezima.

Predlažem da šest meseci uzimate propisanu terapiju, a zatim da uradite kontrolni pregled i osteodenzitometriju (merenje koštane gustine) da bi se procenio dalji tok terapije. Ako ima poboljšanja, terapiju nastaviti alendronatom, uz pauze od tri meseca s preparatima kalcijuma.

Kad je u pitanju pantoprazol, koji se korisiti za zaštitu sluzokože želuca, uzimajte ga u ograničenim ciklusima od 2-3 nedelje, s pauzama od nekoliko meseci, a sve prema preporuci lekara! Kalcijum se uzima ujutru, pantoprazol u toku dana, a alendronat samo jednom nedeljno i to ujutru u uspravnom stavu, pola sata pre obroka, s punom časom vode. Toga dana možete preskočiti kalcijum.

Na pitanje odgovara: spec. kliničke farmakologije dr Janko Samardžić.

Ako imate neki zdravstveni problem, pitanje postavite na i-mejl: lisinaklinika@adriamedia.rs. Odgovor ćemo potražiti od lekara specijaliste i objaviti ga u najkraćem roku.