Jedan vek pošto je Fon Pirket uveo kovanicu alergija (na grčkom „drugačija reakcija”), suočeni smo s pravom epidemijom te bolesti. Alergija predstavlja burnu reakciju odbrambenog mehanizma tela na inače neškodljive materije. U kontaktu s njima imuni sistem nepotrebno i prekomerno stvara antitela. Da se u organizmu nešto neuobičajeno dešava, osećamo po nizu simptoma koji prate alergijske reakcije, kao što su ekcem, crvenilo, koprivnjača, svrab, ljuštenje kože, zatim suzenje i svrab očiju, začepljenje nosa, kašalj, kijanje u naletima.

Bolest počinje kod dece

Najveći broj alergijskih bolesti ispolji se već u dečjem uzrastu, pa je njihovo rano otkrivanje i pravilno tretiranje od velikog značaja za kontrolu i prevenciju komplikacija. U podrobnom razgovoru s roditeljima lekar će utvrditi prirodu simptoma, mesto i način nastajanja i eventualnu povezanost sa određenim supstancama iz okoline. Da bi se potvrdila dijagnoza, obično se rade tzv. kožne probe, jednostavna i pouzdana metoda (ubodi), koja je zbog tačnosti i jeftinoće iz prakse potisnula sve ostale. Retko postoji potreba za određivanjem tzv. specifičnih imunoglobulina iz klase E.

Individualno lečenje

Terapija alergijskih bolesti je dugotrajna, specifična i mora se prilagoditi svakom individualnom slučaju. U osnovi postoje dve vrste lekova: oni koji suzbijaju već izražene simptome i oni koji deluju preventivno. Naravno da akcenat treba staviti na drugu grupu lekova, od kojih neki svojim delovanjem protiv alergijske upale mogu promeniti tok bolesti. U nekim slučajevima može se sprovesti i tzv. hiposenzibilitacija (alergen specifična imunoterapija) kada dugotrajnim unošenjem malih količina alergena organizam stiče toleranciju na njega. Nažalost, samo manji broj obolelih može se uspešno tretirati na taj način. Postoji niz novih postupaka koji su još u fazi kliničkog ispitivanja, tako da u skoroj budućnosti možemo očekivati još veći uspeh u lečenju i kontroli alergija. Postoje i mnogi aleternativni načini lečenja: homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, akupunktura...

Na sledećoj strani, pročitajte koji su izazivači alergije u vašoj kući,kako se zaštititi i ceo kalendar cvetanja alergijskih biljaka.

PageBreak

Alergeni do organizma dospevaju na razne načine: preko kože, disajnih organa, digestivnog sistema, krvi... Za najveći broj alergija najbitniji su inhalacioni alergeni, koji do organizma dospevaju putem organa za disanje. Najvažniji su oni koji potiču iz kućne prašine, polena trava i drveća, životinjske dlake, insekata, glodara, buđi...

Eliminacija alergena iz okoline je važan terapijski postupak. U slučaju inhalacionih alergena totalna eliminacija se teško postiže, ali se njihov broj može smanjiti. Tako se količina grinja u kući može smanjiti ako:

  • meblirani nameštaj zamenite drvenim, izbacite tepihe i teške zavese, i koristite usisivač 
  • s vodenim filterom;
  • nedeljno perite posteljinu, ćebad, plišane igračke;
  • često provetravajte radi smanjenja vlažnosti vazduha.

Provetravanje je najbolje od 22 sata do četiri izjutra, a tokom prepodneva, kada je količina polena najveća, prozore treba da zatvarate. Po povratku kući nije loše da se istuširate i promenite odeću, a dobro je i da imate specijalne filtere za vazduh.

Kalendar cvetanja

Da biste na vreme započeli preventivnu terapiju, treba da znate vreme cvetanja biljaka i širenja polena u vašoj okolini, a važno je da pratite i polenske izveštaje (www.sepa.gov.rs). U vreme cvetanja izbegavajte izlete u prirodu, posebno kada duva vetar, već za šetnju i provetravanje stana koristite vreme posle kiše. 

Na sledećoj strani, pročitajte šta savetuje naš stručni saradnik.

PageBreak

Kao veoma kompleksno stanje organizma alergija zahteva i kompleksan način lečenja. Međutim, klasična medicina ne nudi lek za izlečenje, već samo terapiju za sprečavanje i uklanjanje simptoma alergijske reakcije – kaže za Lisu dr Dušica Milićević, specijalista za bolesti pluća i licencirani joga terapeut.

– Pored uklanjanja alergena, predlaže se i primena kortikosteroidnih sprejeva, koji ubrizgavanjem u nos sprečavaju kontakt alergena sa sluznicom nosa, a time i pojavu simptoma. U tu svrhu koriste se i inhalacije fiziološkog rastvora i morske vode, čija je uloga da isperu sluznicu od alergena. U težim slučajevima primenjuju se antihistaminici koji prekidaju alergijsku reakciju u organizmu.

S preventivnom primenom treba započeti 15-20 dana pre povećanja koncentracije alergena na koji smo preosetljivi. Ova terapija je u največem broju slučajeva efikasna, ali, nažalost, ima i neželjena dejstva. Na tržištu postoje i farmaceutski - homeopatski lekovi, koji nemaju neželjeno dejstvo a predstavljaju dobru simptomatsku terapiju, što znači da se njihovom primenom simptomi ne pojavljuju, smanjuju se ili su sasvim blagi.Komplementarna (dopunska) medicina i neke njene grane koje se sve više primenjuju u našem zdravstvenom sistemu, daju bolje rešenje za lečenje alergije.

One tragaju za uzrokom jer simptome smatraju za znak nekog dubljeg poremečaja, te se usmeravaju na lečenje samog uzroka. Tu spadaju homeopatija i joga terapija koja dovodi u ravnotežu psihičko i fizičko zdravlje. Na taj način balansira se i prejak odgovor  imunog sistema.

Tekst: Vesna Stanimirović