Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako lečiti hronične rane od dijabetesa

Kod pacijenata koji boluju od dijabetesa, kao posledica slabe periferne cikulacije često se pojavljuju hronične rane, koje se teško leče. Odnedavno, primenom terapije PRP s obogaćenom krvnom plazmom, postižu se odlični rezultati.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Hronične rane se javljaju kod ljudi čiji se krvni sudovi, zbog loše periferne cirkulacije, teže snabdevaju kiseonikom i hranom koja je neophodna zdravom tkivu. Mada su to po pravilu dijabetičari, rane se mogu pojaviti i kod pacijenata s nekim drugim problemom koji prouzrokuje odumiranje perifernih kapilara.

Rane onemogućavaju normalno kretanje relativno zdravom čoveku, pri čemu mu preti i opasnost od infekcije, kojoj su ovi pacijenti veoma podložni. Zato je važno da se rane leče sveobuhvatnim pristupom da bi se problem trajno rešio, to jest da se jednom zatvorena rana ne bi otvorila na drugom mestu, što se često dešava.

U okviru HBO medical centra i ProFizio ambulante, sprovodi se baš takav sistem lečenja, gde se hiperbaričnom oksigenacijom (udisanje stopostotnog kiseonika u hiperbaričnoj komori), terapije rich plazmom, konstantnom higijenom rane i fizikalnom terapijom (lasero i magnetoterapija, uz vežbe za poboljšanje periferne cirkulacije) deluje na rane tako da se u potpunosti zaleče.

Copyright: Ana Mihailovic Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2014:03:20 17:05:48
Izvor:

Master fizikalne terapije Branko Vorkapić govorio nam je o PRP tretmanu (Platelets Rich Plasma), kao jednom segmentu lečenja ovog zdravstvenog problema:

"PRP tretman podrazumeva korišćenje trombocitnih faktora rasta, citokina i hemokina, koji pospešuju rast ćelija i stvaranje novog tkiva. Pacijentu se prvo venepunkcijom uzima između 60-180 ml krvi, koja se zatim ubacuje u rezervoar sterilnog sistema, gde se dalje obrađuje bez ikakve mogućnosti kontaminacije. Posle obrade dobija se PRP u potrebnoj količini i lokalno plasira u oštećeno tkivo."

Dobijena rich plazma se uzbrizgava u okolno, a ponekad i u samo tkivo rane. Zatim se pravi pokrivka od nekoliko slojeva aktivirane rich plazme, kao i aktivirane pur plazme, bogate proteinima i interleukinima. Ovako primenjene rich i pur plazma čine fantastičnu hranu za tkivo, čime se podstiče zatvaranje rane.

"Kod ovog tretmana nema opasnosti od alergijske reakcije jer se u lečenju koristi krv pacijenta. Neželjena dejstva su veoma retka, a najčešće se javljaju u vidu crvenila ili manjih hematoma na mestu aplikacije" - objašnjava dr Vorkapić.

Dužina lečenja je individualna jer zavisi pre svega od biološkog kapaciteta organizma, starosti pacijenta, veličine rane - navodi Branko Vorkapić.

Naš sagovornik dodaje da su HBO medical centar i ProFizio ambulanta od prošle godine, kada su u lečenje rana uveli PRP tretman, zabeležili desetine slučajeva kod kojih su za relativno kratko vreme uspeli da zatvore hronične rane s kojima su se pacijenti godinama mučili. Kod jedne pacijentkinje dugogodišnja rana na peti je izlečena za četiri i po meseca i to posle samo jednog ubrizgavanja PRP i 20 ulazaka u hiperbaričnu komoru.

PRP pomaže i kod:

  • pucanja mišića
  • hronične upale mišićno-tetivnog aparata
  • bolnih stanja stopala i zglobova
  • povrede nerava
  • lumboišijalgije
  • „faset“ sindroma
  • bolnih stanja vrata i kičme
  • estetske ortopedije
  • zarastanja preloma

Pacijenti koji se podvrgavaju PRP-ju ne smeju da koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove (brufen, analgin...) i kortikosteroide. Takođe, tretmanu ne smeju da se podvrgnu ni pacijenti s malignom bolešću ili sistemskim oboljenjem krvi. Posle terapije sedam dana se isključuju svi lekovi, osim kod pacijenata sa srčanim oboljenjima.

Tekst: Manja Perić Mitić

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije