Ako idete da vežbate, verovatno imate osećaj da su na trakama za trčanje i biciklima sve vreme isti ljudi. Trče, brzo hodaju, voze bicikl satima…

I, naravno, budu mokri "do gaća" posle, znoj lije sa njih, ali niko od tih vežbača opsednutih kardio treninzima nije svestan da time "topi" i svoje dragocene mišiće.

I često će se pitati zašto uprkos uloženom trudu ne izgledaju vitkije, ili zašto imaju osećaj da su dosegli svoj maksimum, a ipak nisu postigli ono što žele.

Kardio treninzi imaju mnogo dobrih strana. Čine naše srce snažnijim, povećavaju nam izdržljivost, sagorevaju kalorije/masne naslage, mogu da nas učine bržim i često su i prilično zabavni, neko vreme bar. Ali, u jednom trenutku, možda ćete primetiti da stagnirate iako i dalje dajete sve od sebe.

Kako da znate šta je prava mera za vas?

Važeće preporuke kažu da bi tokom nedelje trebalo da imamo bar 150 minuta kardio vežbi umerenog intenziteta, 75 minuta intenzivnog kardio treninga ili kombinaciju umerenog i intenzivnog kardio treninga.

Ako se bavite nekom aktivnošću umerenog intenziteta kao što je brzi hod ili džogiranje, časovi plesa ili umereno brza vožnja bicikla, potrebno vam je samo pola sata u toku dana, pet puta nedeljno. Ako je vaš izbor, na primer, intervalni trening visokog intenziteta, dovoljno će vam biti 25 ili 30 minuta tri puta nedeljno, prenosi WebMD.

Ukoliko imate neku dilemu, pola sata posvetite kardio treninzima tokom većeg dela nedelje i dobri ste.

Prava mera u svakom pojedinačnom slučaju je trening posle kojeg ćete biti "zdravo umorni", ali ipak puni energije, a ne onaj posle kojeg ćete jedva da otpuzite do kuće, proklinjući dan kad ste odlučili da živite zdravo.

Evo kojih pravila bi trebalo da se pridržavate:

Kardio uvek kombinujte sa vežbama snage. Neće vam biti dosadno, a "pokrićete" sve što treba na jednom treningu. Budite aktivni u toku dana, bez obzira na to da li idete organizovano da vežbate ili ne.

Nemojte da zapadnete u rutinu, dosadiće vam i odustaćete od vežbanja. Idite u šetnju brzim hodom, vozite bicikl, plivajte, nemojte koristiti lift. Ako hodate na traci za trčanje, menjajte brzinu i nagib. Sve to će vam trening učiniti zanimljivijim.

Izvor: Mondo