Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1 SAT TRČANJA PRODUŽAVA ŽIVOT ZA SEDAM SATI: evo koliko treba da trčite nedeljno da biste duže živeli

Osobe koje trče imaju tendenciju da žive zdravijim životom: jedu zdravo, ne puše i ne piju, odnosno konzumiraju samo male ili umerene količine alkohola.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trčanje je jednostavan i efikasan način vežbe: sve što vam treba je par dobrih patika. Ono dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, a novije istraživanje objavljeno u "Progress in Cardiovascular Disease" pokazuje da trčanje produžava život za tri godine.

Grupa istraživača sa nekoliko velikih američkih univerziteta, koji su se pre nekoliko godina u istraživanjima bavili zdravstvenim koristima od trčanja, odlučili su da pregledaju dostupna istraživanja i prouče da li su neki oblici vežbanja, poput hodanja i vožnje bicikla, donose jednake dobrobiti za zdravlje kao trčanje.

Autori istraživanja otkrili su da su dobrobiti trčanja puno veće od hodanja i vožnje bicikla. Iako sve tri aktivnosti produžavaju život, trčanje i dalje predvodi.

Izračunali su da jedan sat trčanja dnevno može produžiti život osobe za sedam sati. Kada se sve zbroji na kraju, izračunali su da redovno trčanje - oko četiri sata nedeljno - može doneti čak tri godine duži život!

Nastavak teksta pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije