5 NAMIRNICA BOGATIH KALIJUMOM: Svi su ih zanemarili, a veoma su korisne za nerve i mišiće

Opšte je poznato da je banana bogata kalijumom, ali tu je još 5 važnih namirnica koje su nepravedno skrajnute i mnogi ne znaju da sadrže ovaj mineral.

Foto: Shutterstock

Kalijum je jedan od minerala koji se smatra vžnim za održavanje normalnog krvnog pritiska, transport hranljivih materija i podržavanje zdrave funkcije nerava i mišića. Prema nutricionistkinji Arijani Leng, neophodno je da unosite kalijum iz hrane svakodnevno, kako biste zadovoljili neophodne dnevne potrebe. Ona navodi da je uobičajeno mišljenje da su banane izuzetno bogate kalijumom, ali tu je još 5 namirnica koje ne treba da zanemarite.

1. Avokado

Avokado je prepun zdravih masti, vitamina K i folne kiseline. Pola avokada sadrži oko 345 miligrama kalijuma, odnosno oko 7% dnevnih potreba. Idealan je ako želite zdrav doručak koji će vam dati energiju i učiniti da se osećate vitalnije.

Foto: Shutterstock  Avokado je idealna namirnica za doručak

2. Batat

Batat je namirnica koja se koristi kao alternativa belom krompiru. Izuzetno je hranljiv, a jedna prosečna porcija (oko 330 grama) sadrži oko 16% preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Ima malo masti i dobar je izvor složenih ugljenih hidrata i vlakana. Takođe, odličan je izvor vitamina A. Uparite ga sa zelenilom, mesom ili šarenim povrćem kako biste napravili savršeno izbalansiran obrok.

Foto: Shuterstock  Batat

3. Spanać

Spanać je, prema nutricionistkinji, veoma važna namirnica koja treba da se nađe na vašoj trpezi što češće. Jedna porcija (od oko 200 grama spremljenog spanaća) zadovoljava 12% dnevnih potreba za kalijumom. Ovo povrće je takođe bogato magnezijumom i vitaminima A i K.

Shutterstock   Salata sa svežim spanaćem

4. Lubenica

Lubenica se često preporučuje na zdravom meniju kao voće koje ima visok sadržaj vode. Dve kriške će obezbediti oko 14% dnevnih potreba za kalijumom. Pored toga, odličan je izvor magnezijuma i vitamina A i C.

Youtube / Dear Mars  Lubenica

5. Suve kajsije

Suve kajsije imaju dug rok trajanja i praktično je da ih nabavite u većoj količini i ostavite u kuhinji da biste ih jeli bar ponekad, kao užinu ili dodali u jutarnju kašu. Pola šolje suvih kajsija zadovoljiće oko 16% dnevnih potreba za kalijumom. Ovo voće je takođe dobar izvor vlakana i vitamina A i E.

Foto: Shutterstock  Suve kajsije u činiji

Pogledajte i da li je bolji margarin ili maslac.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

5 namirnica za dugovečnost  TikTok/drmarkhyman

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.