Ispucale usne su problem koji se često javlja tokom zimskog perioda. Iako je u većini slučajeva bezazlen, ne treba da ga zanemarite jer ponekad može da ukaže na drugi zdravstveni problem. Pokušajte da se pridržavate osnovnih saveta za negu i da tako izbegnete neprijatan osećaj peckanja koji ispucale usne donose.

1. Odaberite adekvatan balzam za usne

Kada uđete u prodavnicu kozmetičkih proizvoda, potrudite se da na vaš izbor ne utiče miris ili privlačno pakovanje. Dermatološkinja Džerijel Vejts, iz medicinskog udruženja Amerike, savetuje da uvek pažljivo pročitate šta ulazi u sastav stika za usne i odaberete onaj koji sadrži najviše prirodnih supstanci poput arganovog, kokosovog i bademovog ulja ili pčelinjih proizvoda. Ona ističe da je poželjno da balzam za usne sadrži vitamine C i E, kao i polifenole.

"Antioksidanti mogu da budu dobra zaštita od štetnih faktora kao što su UV zračenja i zagađenje", objasnila je.

Sa druge strane, mentol, kamfor, eukaliptus i citrusi u nekim balzamima ne deluju uvek blagotvorno na usne, iako su vrlo privlačnog mirisa, zato dobro razmislite pre nego što se odlučite za balzam koji sadrži ove supstance.

2. Ne propuštajte noćnu negu

Bez obzira na to da li su vam usne već ispucale ili se još uvek "dobro drže", nemojte ih zanemariti pre nego što pođete u krevet. Nanesite malo balzama za usne ili hidratantne kreme, a možete da iskoristite i med, prirodnu namirnicu koju imate u kući.

3. Pijte više tečnosti

Dehidriranu kožu najčešće tretirate spolja, ali od velike pomoći može da bude i unutrašnja nega. Potrudite se da pijete više vode i nezaslađenih napitaka kako biste koži obezbedili dobru hidrataciju. To može znatno smanjiti rizik od ispucalih usana, ali i drugih kožnih problema. Takođe, potrudite se da vam ishrana bude raznovrsna, jer i nedostatak vitamina može izazvati ovaj problem

5 saveta za ispucale usne
Shutterstock  Hidratacija pomaže kod ispucalih usana

4. Koristite ovlaživač vazduha

Vazduh koji udišete treba da bude vlažan, pa se potrudite da u prostorijama u kojima najviše boravite tokom dana, kao i u spavaćoj sobi, koristite ovlaživač vazduha. To će goditi koži, a naročito usnama tokom zimskih meseci. 

5. Šminkajte se oprezno

Nikada ne stavljajte karmin na suve usne ili ispucale usne koje niste prethodno hidrirali kremom ili balzamom. Šminku obavezno uklanjajte svako veče i trudite se da za to koristite sredstva koja odgovaraju vašem tipu kože. Popularni karmini za koje se tvrdi da mogu da povećaju volumen usana sadrže iritanse na bazi čilija, mentola, cimeta, dok neki sadrže i supstancu pčelinje žaoke, što izaziva nadutu kožu usana. Njihov efekat je kratkotrajan, a redovna upotreba može da isuši kožu i dovede do sličnih problema.

Kada da posetite dermatologa?

Ako smatrate da ste posvetili dovoljno nege usnama i pridržavali se svih saveta, ali one su i dalje suve, razmislite o tome da posetite lekara i porazgovarate o tom problemu. Dr Vejts navodi da stanje ispucalih usana može da ukaže na bakterijski ili alergijski problem. Takođe, na isti način postupite i ako je koža na drugim delovima suva, iako je redovno mažete.

BONUS VIDEO:

Dermatolog objašnjava koja 3 dela tela većina ne čisti Instagram/dermguru

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.