Koža na petama postaje suva i tvrda zbog pojačanog pritiska i slabije prokrvljenosti, pa često ogrubi i puca. Rizik povećava nošenje otvorene obuće, ali ni zatvorena nije dovoljna da nas zaštiti u hladnim danima.

Niske temperature napolju dodatno isušuju kožu, baš kao i grejanje u kući.Uz sve to, kada koristimo jake sapune, zaštitna barijera kože se oštećuje i ona se još više suši. Hodanje na visokim štiklama takođe ne daju dobar efekat.

Da bi se koži vratila vlažnost i elastičnost, neophodno je da se često maže hidratantnim kremama. Međutim, to neće biti dovoljno u težim slučajevima. Zato je važno da prvo namažete neko hranljivo ulje - to može biti jojobino ili bademovo, pa tek onda mleko ili kremu za hidrataciju.

ulje za suvu kozu na petama.jpg
Shutterstock  

Ukoliko su naslage suve kože već previše debele i počele su da pucaju, neophodno je da ih prvo uklonite. Ako ne želite da idete kod pedikira, možete i sami to da učinite, pomoću specijalnog nožića namenjenog za to ili turpije. Kamen za pete, takođe, može da pomogne.

Kako obaviti pedikir kod kuće

Prvo natopite stopala u mlakoj vodi, a najbolje je da njoj dodate i kašiku "gorke" soli (takođe poznata "epsom" so, tj. magnezijum-sulfat) i ostavite da stoji desetak minuta. Osušite pažljivo stopala peškirom,  pažljivo ostružite zadebljale naslage, pa namažite hidrantnom kremom.

kako ukloniti naslage suve koze sa peta.jpg
Shutterstock  

Nemojte propustiti da već sutradan nastavite sa intenzivnom negom. Stručnjaci kažu da je važno namazati stopala već u roku od 10 minuta nakon tuširanja. Ako imate mogućnosti, namažite kožu i ujutru, pre nego što obujete čarape. 

Ako vam je taj tempo previše zahtevan i ujutru "ne znate gde ćete pre", morate naći vremena uveče. Kada naslage nisu suviše debele, možete ih samo na kratko protrljati turpijom ili kamenom i onda namazati. Na suvlju kožu dobro deluju i kreme sa većim procentom uree - 20 do 30 odsto, kao i one koje sadrže salicilnu kiselinu.  

stopala.jpg
Shutterstock  

Kada završite večernju negu stopala, namažite tanak sloj vazelina - on deluje okluzivno, odnosno "zaključava" prethodno nanete hranljive materije. Za kraj, navucite tanke pamučne čarape, najbolje one "medicinske" koje nemaju ranflu i ne stežu noge. 

Savet plus! Ako u stopalu osetite bol ili hladnoću, to može biti signal da se obratite lekaru, zašto - pročitajte OVDE!

Tekst: Lepa&Sreećna

BONUS VIDEO:

Podignute noge odlične za cirkulaciju Tiktok/morgsleefit