Artičoka voda navodno pomaže u smanjenju nadutosti, a kao jedan od najboljih svetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da zahvalimo što je i ostatak sveta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. veku.

Francuski imigranti doneli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, no čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku - vode! Naime, poslednjih meseci sve više Francuskinja se kune da artičoka voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičoka voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvet. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1 te gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma. Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korena i cvetova artičoke, a konzumira se protiv glavobolje, dijabetesa i brojnih drugih stanja, piše Miss 24 sata.hr.

Artičoka voda za ravan stomak
Profimedia 

Prednosti konzumiranja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer vrvi od vitamina C i antioksidansa, a može da pomogne i u ublažavanju stresa i teskobe, s obzirom na visok udeo magnezijuma, cinka i kalijuma. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i poboljšanje probave, a uz sve to je i veoma efikasan diuretik, te saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti trebalo bi uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvek nema dovoljno dokaza o njeniim prednostima.

Mnogi potvrđuju da su artičoke vrlo dragocena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Kako napraviti artičoka vodu?

Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti - sve što vam je potrebno jeste da skuvate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih skuvali.

Žena pije
Shutterstock  

Naravno, preporuka je da se artičoke jedu zbog već pomenutih dragocenih vlakana, a voda od kuvanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u supe, smutije…

Preporučena doza artičoka vode ne postoji, pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvek je bolje odlučiti se za njih nego za vodu od njih, budući da dijetalna vlakna deluju kao prebiotik za mikrobiom naših creva.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Vežbe za stomak Danijele Dimitrovske tiktok/@danijeladimitrovska