Raspored obroka umnogome utiče na zdravlje celokupnog organizma, ali i održavanje kilaže. Stručnjaci navode da bi idealno bilo da svakog dana jedemo u isto vreme, kao i da održavamo pravilan razmak između obroka. Najčešće greške koje mnogi prave jesu preskakanje doručka, večera neposredno pre spavanja, trening na prazan stomak i preveliki razmak između obroka.

Doručak

Idealno bi bilo doručkovati oko 30 minuta nakon buđenja, pravo vreme bi bilo sedam sati ujutru. Važno je i ne odlagati doručak, taj obrok ne bi trebalo da bude nakon 10 sati. Takođe, veoma je važno da doručak bude proteinski.

Ručak

Prema mišljenju nutricionista pravo vreme za ručak je 12.45. Pokušajte da napravite razmak od četiri sata između doručka i ručka, a ovaj obrok ne bi trebalo da bude posle 16 časova.

bogat rucak 0290627683.jpg
Profimedia 

Večera

Poslednji obrok u toku dana trebalo bi da bude u 19 časova. Između tog obroka i spavanja razmak bi trebalo da bude tri sata. Večeru ne bi trebalo da odlažete za kasnije, naročito ne posle 22 sata. Ukoliko večerate neposredno pred spavanje, to može da utiče na spavanje i kvalitet sna.

Žena koja jede
Shutterstock  

Obroci i vežbanje

Nikada ne radite vežbe, posebno ne vežbe sa tegovima, na prazan stomak. Idealan obrok pre treninga mogao bi da bude proteinski sendvič, sa piletinom ili tunjevinom, proteinski šejk, kajgana sa integralnim hlebom ili sendvič sa kikiriki puterom.

Tekst: Lepa&Srećna