Svi dobro znamo koji je ispravan put do zdravog mršavljenja. Čarobni štapić ne postoji i ono što moramo da uradimo ako želimo da smanjimo konfekcijski broj je da radikalno promenimo životne navike. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su jedini saveznici u borbi za dobru liniju, a ako smo proslavili jubilarni 40. rođendan situacija se dodatno komplikuje jer se metabolizam neminovno usporava.

I fizička aktivnost nam teže pada, pa kako onda smršati? Stručnjaci savetuju četiri važna pravila kojih treba da se pridržavamo ako želimo da za 14 dana smanjimo kilažu.

Ishrana bogata povrćem i voćem

Povrće i voće je bogato antioksidansima, koji se suprotstavljaju oksidativnom stresu koji dovodi do starenja. Zaboravite na slane, prerađene proizvode: grisine, čips, krekeri, supe iz kesice…  U 90 odsto slučajeva ove namirnice su pune soli, što znači samo jedno – zadržavanje vode u organizmu. Pokušajte da što više jedete barenu hranu, iako vam se u početku može činiti bezukusnom, vremenom će te navići na ove laganije zalogaje.

Kako smršati nakon četrdesete?
Youtube/Printscreen/SAS-ASMR 

Kvalitetan san

Spavanje je ključno za kontrolu težine i normalizaciju hormona u telu. Poremećen san dovodi do povećanja u produkciji leptina, hormona koji pokreće glad, kao i do smanjenja grelina, hormona koji prekida glad, otkrila su medicinska istraživanja. Poremećaj spavanja može da dovede do povećanog apetita, a organizam će naročito vapiti za hranom koja je bogata ugljenim hidratima.

Vežbajte redovno

Vežbajte barem 30 minuta najmanje pet dana u nedelji je idelan recept za mršavljenje. Ako niste ljubitelj napornih kardio treninga, šetnja je najjednostavniji način da se oslobodite viška kilograma. Besplatna je, laka, troši redovno dobar broj kalorija. Prvih pet minuta koračajte sporije, dok se telo malo ne zagreje, a zatim pojačajte tempo. Udišite kroz nos i izdišite vazduh na usta. Izbegavajte bilo kakvo ćaskanje tokom ovog perioda, koji treba da traje oko dvadeset minuta. Na kraju, vratite se na prvobitni tempo i koračajte još pet minuta da se telo polako ohladi.

Kako smršati nakon četrdesete?
Youtube/Printscreen/4K unique World 

Svakih pola sata ustanite i malo prošetajte

Stručnjaci kažu da svakih pola sata treba da ustanemo i malo prošetamo, jer kancelarijski poslovi udvostručuju rizik od gojaznosti, ali i preuranjene smrti, čak i kada redovno vežbamo, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje rizik. 

Izvor: Lepa&Srećna