Gotovo svakome se barem jednom dogodilo da mu se zapuši uvo, a ovo iskustvo je uglavnom neprijatno, a nekada čak i bolno. U ušima se svakodnevno sakuplja cerumen - žućkasta materija koja čuva unutrašnjost uva od prljavštine, prašine i bakterija.

Ukoliko se nataloži previše cerumena, dolazi do začepljenja. Ipak, postoje načini da zapušeno uvo očistite prirodnim putem.

Hidrogen-peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje nataložene masti u ušima.

Pomešajte jednake količine troprocentnog hidrogen-peroksida i vode i nakapajte u zapušeno uvo. Ostavite da rastvor malo odstoji, a onda nagnite glavu na suprotnu stranu da iscedite sav nakupljeni višak.

Zapušeno uvo
Shutterstock  

Soda bikarbona takođe vam može pomoći u rešavanju ovog problema.

Pomešajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone sa dve kašičice vode. Nagnite glavu u stranu i pipetom nakapajte nekoliko kapi rastvora u začepljeno uvo. Sačekajte 10 minuta, a potom polako špricem sipajte toplu vodu. Nagnite glavu u suprotnu stranu da iscedite višak rastvora i rastvorenog voska. Uvo na kraju očistite mekom, čistom krpicom.

Glicerin je još jedno sredstvo efikasno kada je reč o čišćenju cerumena.

Nagnite glavu u stranu i pipetom sipajte tri do pet kapi glicerina u uvo. Začepite uvo komadićem vate, i ostavite da glicerin u njemu deluje nekoliko sati. Uklonite čep od vate i nežno isperite uvo toplom vodom. Nagnite glavu na suprotnu stranu, kako bi se voda potpuno ocedila. Nežno osušite spoljni deo ušne školjke peškirom ili fenom.

Kod ovog problema, delotvorna je i kombinacija slane vode i sirćeta.

Rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode, a zatim rastvor nakapajte u začepljeno uvo (nagnite glavu tako da je zapušeno uvo okrenuto nagore). Ostanite u tom položaju tri do pet minuta, a potom se nagnite u suprotnom smeru kako bi se sva suvišna voda iscedila iz uva.

Uvo
Shutterstock  

Sličan postupak možete uraditi i sa alkoholom umesto slane vode.

Pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natopite komadić vate i lagano nakapajte u začepljeno uvo. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u suprotnu stranu, kako bi se iz uva odstranio rastvor i ostaci usne masti. Iz spoljašnjeg dela uva štapićem iščistite preostali vosak.

Višak ušne masti može ukloniti i uz pomoć maslinovog ulja.

Maslinovo ulje najpre blago zagrejte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u uvo. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala. Nagnite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak štapićima za uši.

Ukoliko se tegobe nastave i nakon nekog od ovih postupaka, nemojte ih ponavljati, već obavezno posetite lekara.

Izvor: Lepa&Srećna