Osobe starije od 40 godina rizikuju zdravlje ukoliko piju više od minimalne količine piva ili vina - nalaz je studije koju je finansirala fondacija "Bil i Melinda Gejts". Prema njenim, nedavno objavljenim rezultatima, dozvoljeno je popiti dvanastinu pića, što se meri sa dve kašičice vina ili dve i po kašike piva dnevno.

Istraživanjem su obuhvaćene 204 zemlje, a čuveni magazin "Lanset" ga opisuje kao najširi pokušaj da se razumeju zdravstveni izazovi širom sveta. Pokazalo se da pijenje alkohola vodi samo u nove zdravstvene rizike kad je reč o osobama mlađim od 40 godina bez ikakvih tegoba.

Kod starijih od te granice primećeno je da male količine alkohola mogu da donesu izvesne benefite. Oni se odnose na smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Primer "male količine" alkohola je jedna do dve čaše crnog vina (od jednog decilitra).

alkohol
Shutterstock  

Na celom svetu, utvrđeno je, muškarci daleko češće piju štetne količine alkohola nego žene. Recimo, 77 odsto svih koji su pili štetne količine alkohola u 2020. godini bili su muškarci.

Poruka ovog istraživanja je prosta: "Mladi ljudi ne bi trebalo uopšte da piju, a stariji mogu da imaju koristi od malih količina alkohola", kažu autori istraživanja. Neke od prethodnih studija su imale dodatne zaključke - da nijedna doza alkohola nije bezbedna ako se uzme u obzir zdravlje mozga.

Izvor: Lepa&Srećna