Kada se kaže inovativni lek treba znati da nije u pitanju novi medikament, već da bi lek dobio tu pretižnu titulu inovativnog mora da po svom sastavu ili formulaciji, a pre svega po svojim rezultatima, bude bolji od onoga što je do tada bio.

Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“ u Beogradskoj honici RTS-a objasnio je šta podrazumeva termin inovativni lek.

„Čak i u najbogatijim zemljama sveta, jako je teško obezbediti inovativne lekove baš za svakog pacijenta. Postoje kriterijumi kada su u pitanju inovativne terapije, a nekada se moraju obaviti i laboratorijski testovi, zato što su ti lekovi visokospecifični, pa dve osobe koje boluju od iste bolesti, jedna će biti kandidat za taj lek, a druga možda neće“.

Tamo gde postoji prava indikacija, inovatina terapija je najbolje rešenje i nešto što medicina može da pruži. Trkulja je dalje objasnio da su svi medikamenti na našem tržištu prošli dug period pretkliničkog i kliničkog testiranja.

„Otprilike, prođe 12 godina od otkrića u laboratoriji do momenta kada neki lek zaista postane lek i dobije dozvolu da se nađe na tržištu. S obzirom na to da, nažalost, većina inovativnih lekova dolazi iz inostranstva i ne proizvode se kod nas, za svaku uvezenu seriju inovativnog leka, jedan uzorak mora da se dâ na testiranje u našu Agenciju za lekove“.

Izvor: Lepa&Srećna