Dobro je poznato da načini kuvanja mogu iz jedne grupe namirnica eliminisati vitamine i minerale, dok se kod drugih hranjive supstance aktiviraju tek nakon termičke obrade. Veruje se da konzumiranje nekuvanog voća i povrća može da podstakne gubitak kilograma i da pomogne u prevenciji određenih bolesti.

Povrće koje je važan izvor vlakana, pektina vitamina i hlorofila treba jesti svakog dana ali nutricionisti otkrivaju koje vrste ne bi trebalo da jedete sirove jer mogu da izazovu gasove, nadutost ili druge probleme.

Namirinice koje nije preporučljivo jesti u sirovom stanju su: patlidžan, crveni pasulj, spanać, crvene mahunarke, divlje pečurke, različite vrste kupusa, rukola...

"Ako ih jedete u sirovom stanju negativno utiču na proizvodnju tiroidnih hormona i povećavaju verovatnoću stvaranja oksalatnih kamenaca. Ali ovaj uticaj se može izbeći tako što ćete ih termički obraditi.  Ako želite da dobijete maksimalnu korist od gotovih jela od povrća, ne morate ih dugo dinstati ili peći “, rekla je nutricionistkinja Svetlana Fus.

Izvor: Lepa&Srećna