Povrće bi trebalo da bude sastavni deo dnevnog menija, saglasni su svi lekari i stručnjaci za ishranu.
Ipak, oko ljuštenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoljuštene, jer su im u kori dragoceni sastojci. Ona preporučuje da se krompir, šargarepa, plavi patlidžan, paškanat i krastavac samo dobro operu pre upotrebe, jer skidanje tanke kožice eliminiše veliki broj hranljivih sastojaka.
U kori krompira je skoncentrisano čak 20 posto vitamina (B, C) i minerala, a tu su i vlakna. Dragoceni antioksidansi koji podiži imunitet i štite organizam od kancera, nalaze se na površini šargarepe i paškanata. U kori plavog patlidžana "skriven" je nazunin, moćni antioksidans, koji usporava oštećenje ćelija, starenje i bolest. Kada oljuštite krastavac, u korpu za smeće ćete baciti vlakna koja sprečavaju opstipaciju.
Izvor: Novosti.rs
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka