Povrće bi trebalo da bude sastavni deo dnevnog menija, saglasni su svi lekari i stručnjaci za ishranu.

Ipak, oko ljuštenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoljuštene, jer su im u kori dragoceni sastojci. Ona preporučuje da se krompir, šargarepa, plavi patlidžan, paškanat i krastavac samo dobro operu pre upotrebe, jer skidanje tanke kožice eliminiše veliki broj hranljivih sastojaka.

VIŠE: Baštenska ljubav: koje povrće se voli, a koje morate saditi u udaljenim krajevima bašte

U kori krompira je skoncentrisano čak 20 posto vitamina (B, C) i minerala, a tu su i vlakna. Dragoceni antioksidansi koji podiži imunitet i štite organizam od kancera, nalaze se na površini šargarepe i paškanata. U kori plavog patlidžana "skriven" je nazunin, moćni antioksidans, koji usporava oštećenje ćelija, starenje i bolest. Kada oljuštite krastavac, u korpu za smeće ćete baciti vlakna koja sprečavaju opstipaciju.

Izvor: Novosti.rs