Kada govorimo o biljkama koje možemo saditi zajedno zapravo mislimo na to biljke dobro funkcionišu zajedno i koje bi uvek trebalo da se sade jedna uz drugu. Međutim, retko govorimo o onima koje se, narodski rečeno, međusobno ne slažu. Čak iako bi lepo izgledale u vašoj bašti, s njima valja biti pažljiv i odvojiti ih u udaljene krajeve bašte.

Bilo šta iz porodice bobova ne uspeva dobro u kombinaciji sa nekoliko biljaka: naime, njihovi najveći neprijatelji u bašti su vlasac, beli i crni luk, kao i praziluk. Lukovičaste biljke im, takođe, ne prijaju. Uz sve to, mahunarke ne valja saditi uz papriku, bilo da je reč o slatkoj zelenoj paprici ili ljutim papričicama. Ovo važi i za neven, koji inače odbija štetočine. Zapravo sve biljke koje odbijaju štetočine, takođe odbijaju i pasulj.

Jagode i paradajz vole toplo vreme, te usevi iz hladnije sezone kao što su brokoli i karfiol "imaju nešto protiv" njih, kao što je to slučaj i sa  paprikom i svim vrstama tikvi, uključujući bundeve. Držite se podalje i od kombinacije paradajza sa peršunom, krastavcima, mirođijom i šargarepom.

Na kraju, kratak pregled:

Pasulj: ne sadite blizu belog luka, praziluka, luka, paprika i nevena.

Grašak: ne sadite blizu belog luka, luka, praziluka i paprika.

Brokoli i karfiol: ne sadite blizu paprika, bundeve, jagoda i paradajza.

Paradajz: ne sadite blizu brokolija, karfiola i krastavaca.

Mirođija: ne sadite blizu šargarepe.

Priredila: Marina Takač