Krajem svake godine se svode računi i prave liste "najboljih" i "najgorih" filmova, knjiga, reklama... izaberite sami nastavak ove liste! U trendovima koji se tiču hrane i dijeta, uz keto i autofagiju, o kojima ima i medicinske literature, izdvojile su se i razne sitne pomodne ideje. Ovim "mikrotrendovima" su zamah dale društvene mreže, a nemaju nikakvog utemeljenja u načelima zdravlja.

Tako su se na TikToku, u godini za nama, "proslavili" voda u kojoj se drži avokado preko noći i "veganska jaja" u prahu, često prepuna dodatog šećera. A i u svetu i kod nas se proširila priča o kafi sa posebnim dodatkom, koja - navodno - pomaže pri mršavljenju.

U pitanju je kafa sa limunom, koja se ponekad promoviše i kao sredstvo za otklanjanje glavobolje. Iako je na TikToku ovaj napitak "slavljen" kao pravo otkriće, nutricionisti upozoravaju da nema nikakvog osnova da se veruje kako može da pomogne u dijeti.

keks-min.jpg
Shutterstock  

Takođe, svaka ideja da se može "smršati na brzinu" uz pomoćnih "čarobnih sastojaka" je opasna i za psihičku stabilnost, pa i za uspeh plana prelaska na zdravu ishranu. Jedino je takva ishrana, uz fizičku aktivnost, zdrav način da se reguliše višak telesne težine.

Nije potrebno ni previše se oslanjati na kofein kao energetski "podsticaj", kažu oni. Do dve kafe dnevno je sasvim dovoljno za normalan metabolizam i svako podsticanje na veće količine radi, navodno, dijetetske svrhe, nema nikakvog smisla.

Tekst: Lepa&Srećna