Čak i vrlo male promene u telesnoj težini mogu da dovedu do značajnog poboljšanja zdravlja, piše Lepa&Srećna.

Dovoljno je da smršate između 3 i 5 odsto i da time možda ne dođete do svoje "idealne težine" prema indeksu telesne mase, ali da dođete do svoje "najbolje težine".

Ovaj nalaz, objavljen u kanadskom Vodiču za kliničku praksu sa gojaznim odraslim osobama, početkom avgusta 2020. godine, ohrabruje sve koji kubure s viškom kilograma.

Indeks telesne mase je, naravno, i dalje vodeći kriterijum pri dijagnostifikovanju gojaznosti, ali se savetuje da se uzmu u obzir i obim struka i kardiometabolički rizik.

Obim struka, da podsetimo, može da ukaže na stomačnu gojaznost - opasno taloženje visceralnih masti oko vitalnih unutrašnjih organa.

i

Kardiometabolički rizik uključuje verovatnoću obolevanja od dijabetesa, moždanog i srčanog udara, kao i drugih vaskularnih oboljenja.

Upravo uvođenje novog načina procene gojaznosti, u kojem puki broj kilograma neće biti presudan, znači i novu nadu za pacijente.

Moguće je da i samo malim smanjenjem indeksa telesne mase smanjite rizik od oboljenja. Zato i lekari treba da promene svoj pristup, a naročito treba raditi na promeni odnosa prema pacijentima s viškom kilograma.

Kako se meri indeks telesne mase

Nije više dovoljno reći "morate da smršate", već medicina mora da promeni fokus ka ključnim uzrocima povećane težine i gojaznost tretira na holistički način, kao hroničnu bolest koja zahteva promenu celokupnog životnog stila.

Upravo stigmatizacija koju gojazni doživljavaju, neretko čak i od medicinskih radnika, može da vodi do većih pogoršanja u zdravlju, nezavisno od telesne težine.

Izvor: Lepa&Srećna