Da li je seks dovoljno snažan "potrošač" energije da ga možemo smatrati čak i nekom vrstom fizičke vežbe koja će nam pomoći da izgubimo višak kilograma?

Istraživanja pokazuju da kod mlađih, zdravih žena seksualna aktivnost dovodi do trošenja 3,6 kalorija po minutu, što je oko 50 odsto energije potrošene pri umerenom vežbanju, piše Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ: 3 RECEPTA SA BAJATIM HLEBOM: Manje para za hranu uz jela vrhunskog ukusa!

Da li je upravo u tome razlog, kakva je situacija kod muškaraca i kakvo ponašanje sa novim partnerom vam donosi nove kilograme ili topi stare?

Zabavljanje s novim partnerom može da itekako da ugrozi vašu vitku liniju. 

PROČITAJTE JOŠ: 16 toaleta MELANIJE TRAMP o kojima svet mode priča: kako je devojka sa sela postala žena predsednika Amerike i prava modna ikona (FOTO + VIDEO)

Ukoliko on ima manje zdrave navike u ishrani, ukoliko prestanete da idete na fitnes da biste oslobodili vreme da se češće viđate sa svojim dragim, ukoliko tokom zajedničkih obroka ne pazite koliko jedete ili - još gore - jedete isto koliko i on - stižu vam masne naslage munjevitom brzinom!

Međutim, "seks dijeta" može i da učini čuda za vašu liniju. Delom, to se pripisuje činjenici da s novim partnerom imamo češće, duže i strastvenije seksualne odnose a potrošnja kalorija nije zanemarljiva.

Ipak, nova istraživanja daju nam još bolji uvid u to šta se dešava s našim metabolizmom kad smo u novoj, srećnoj i strasnoj vezi.

PROČITAJTE JOŠ: HIT ASTRO SAVETI ZA MODERNU ŽENU: Evo kako treba da se našminka vaš horoskopski znak

Takav priliv serotonina, hormona sreće, direktno je povezan - pokazuju istraživači - s gubitkom kilograma. Serotonin šalje signal mozgu da pokrene metabolizam tako da se masne naslage munjevito pretvaraju u pogonsku energiju. 

Naravno, to ne znači da treba da zaboravite na svoj fitnes program onog trenutka kad se zaljubite. Koliko god da ste srećni, na vašu težinu utiču i drugi hormoni, način ishrane, vežbanje. 

A ako još niste našli svoju srodnu dušu, slobodno primenite i druge načine podizanja nivoa serotonina - to je hrana bogata triptofanima, kao što je mleko ili sočivo. Tako ste uvek na dobitku, čak i ako vaga ne pokazuje vašu idealnu težinu.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna