Hrana bogata vlaknima ubrzava probavu, rešava probleme sa tvrdom stolicom i podstiče sagorevanje masnih naslaga. Ove namirnice bogate su tim nutritijentima, a jele su ih i naše bake...

Šljive

Ovo voće odličan je izvor prehrambenih vlakana koja stabilizuju probavu. Ali to je samo početak njihovih zdravstvenih supermoći. One sadrže i neke antioksidanse, koji su važni saveznici u borbi s dijabetesom, gojaznošću, a sprečavaju i srčane bolesti.

Jedite sveže plodove kao međuobrok ili ih dodajte ovsenoj kaši, jogurtu i smutijima. Priuštite sebi i komad kolača od šljive po bakinom receptu, samo nemojte da preterate.

PROČITAJTE JOŠ: 10 najboljih letnjih namirnica za brzu dijetu

Kupus

Kupus je, poput karfiola, kelja i prokelja, jedna od najzdravijih namirnica, koja bi što češće trebalo da se nađe u vašem tanjiru. Prepun je fitonutrijentima, a pogotovo prehrambenih vlakana koji leče zatvor, snižavaju holesterol i podstiču rad metabolizma. Najbolje je da ga isečete na tanke trake i jedete svež u vidu salate.

Pasulj

Nipošto se ne odričite pasulja u letnjim mesecima! Jedite ga kuvanog ili ga dodajte omiljenim supama, salatama i drugim jelima. Ovaj izvor biljnih belančevina i prehrambenih vlakana čini čudo za probavu i telo. Pasulj efikasno zasićuje, a bogat je gvožđem i magnezijumom, koji opuštaju mišice nakon vežbanja ili plivanja na odmoru.

Izvor: Kurir