Kuhinja je kutak kuće koji je, čini se, najteže spremiti tako da bude "tip top". Stalno se koriste posuđe, čaše, pribor za jelo, na radnom stolu ostaju ostaju mikser, blender, mutilica za kafu. 

U kuhinjskim ormarićima kao da nikad nema mesta, pa zato primenite što pre ova pravila koja će uvesti novi red.

Izbacite sve "duplikate". Bilo da je reč o plastičnim kutijama ili varjačama koje ste kupili u nekom kompletu, pregledajte ih sve pažljivo i proverite da li su vam zaista potrebni.

Ako imate više setova posuđa, razmotrite mogućnost da nešto od toga poklonite. Često gomilamo pribor samo zato što nekom dizajnu ne možemo da odolimo. Uvedite pravilo "nešto uđe, nešto izađe" - kad kupite novo, poklonite ono čega ste se već zasitili.

shutterstock_2406218943 (1).jpg
Foto: Shutterstock 

Bacite namirnice kojima je istekao rok. To važi i za začine koji vam dugo stoje, kao i za one proizvode na kojima datum proizvodnje ili rok trajanja više nisu vidljivi.

sredjivanje ostava zacini kuhinja.jpg
Shutterstock  

Izvadite sve iz ormana ili špajza u kojem stoje, izbrišite police da uklonite mrvice i fleke. Vratite sve na mesto tako da složite "slično sa sličnim" - konzerve, tegle, kese ili boce. Nabavite i dodatne organizere ili police ako je potrebno da sve bude pregledno. Uvedite pravilo - nema više načetih pakovanja - sve što prestane kad potrošite deo brašna, šećera, griza... bilo čega, ostatak odmah preručite u teglu. Obeležite je i naznačite datum kad ističe rok trajanja.

Sklonite aparate koje ne koristite. Mnogima se desilo da, u naletu impulsivne kupovine, nabave aparat za galete, a onda ga koriste retko ili nikad. Ako ste se i vi našli u toj situaciji, priznajte sebi realnost. Osnovno pravilo je da nešto što niste upotrebili šest meseci ili čak i godinu dana ne treba ni da držite u kuhinji. Pročitajte i kako treba srediti kuhinju po feng šui pravilima.

BONUS VIDEO:

Kako srediti orman Instagram/ehow_team's

Tekst: Lepa&Srećna