Rernu treba redovno ribati kako se slojevi masnoće ne bi "pekli" i stvarali tvrdokorne fleke. Naročito ružno izgleda spečena mast na staklenim vratima.

Mnoge domaćice ne znaju da se vrata, zapravo, mogu i rasklopiti što čitav posao drastično olakšava.

Za početak je važno da budete sigurni da je rerna potpuno hladna, a ako su slučajno grejači nezaštićeni, proverite i da li je šporet isključen iz struje, za svaki slučaj. Opasno je i prskati hemikalije na tople zidove rerne, jer isparenja mogu biti toksična.

Kako najlakše očistiti rešetke u rerni
Shutterstock  

Da biste lako rasklopili vrata rerne, pogledajte sledeći video. Pre nego što počnete sa rasklapanjem, obavezno podmetnite nogu kako vam rasklopljena vrata ne bi pala na pod.

Kad izvučete staklo, nemojte ga postavljati direktno na radnu ploču, već prethodno prostrite neku deblju kuhinjsku krpu. U suprotnom bi moglo da se desi da nastanu ogrebotine na staklu.

Za ribanje upotrebite odmašćivače, mešavinu sode bikarbone i limuna ili specijalne sunđere koji ne grebu staklo. Na kraju poprskajte sredstvo za čišćenje stakla i izglancajte.

Pažljivo ponovo montirajte vrata, vodeći računa da na staklu ne ostanu fleke od prstiju. Pročitajte i kako da najlakše očistite rešetke u rerni

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.