Prošla je grejna sezona i sada je pravo vreme za čišćenje uređaja, među kojima su na prvom mestu radijatori. Uklonite prašinu koja se nataložila i svu prljavštinu na nepristupačnim delovima do kojih ne možete da doprete prilikom svakodnevnog čišćenja.

Nakon što se uverite da je radijator hladan i da ne postoji nikakva vrsta opasnosti od oštećenja uređaja,  usisajte prašinu sa svih pristupačnih delova. Ispod radijatora postavite ubruse ili krpu, a suv peškir zavucite iza radijatora i oko svih rebara. Umesto peškira, možete da koristite i dugačku četku, za ovu namenu, ili četku za čišćenje flaša. Primetićete da se na krpi ispod radijatora zadržalo dosta prljavštine. 

Ukoliko imate radijator koji je ravan, sa rešetkama na gornjem delu, obavezno odvrnite poklopac i zavucite peškir u svaki prorez unutrašnjosti. Odlepićete prašinu koja se zadržala na zidovima radijatora. Rešetku možete da operete uobičajeno, deterdžentom za sudove i sunđerom.

Da biste uklonili i najfiniju, preostalu prašinu, uključite fen na maksimalnu jačinu i usmerite hladan vazduh ka radijatoru. Nakon ovog "suvog pranja", naprskajte prirodno sredstvo za čišćenje koje ste napravili uz pomoć limuna i sode bikarbone. Ostavite da odstoji i da razgradi svu nataloženu prljavštinu. Ne uzimajte jaka hemijska sredstva, jer ako ostanu u unutrašnjosti radijatora, izazvaće neprijatna isparenja.

Ako ste perfekcionista i želite da uklonite prljavštinu i sa nepristupačnih delova, stručnjaci preporučuju da uzmete staru četkicu za zube, umočite je u rastvor limuna i sode bikarbone, a onda istrljate najnepristupačnije delove unutar radijatora. Pokvasite peškir ili krpu toplom vodom, a onda očistite sve površine do kojih možete da doprete. Spoljašnost radijatora obrišite rastvorom mlake vode i sirćeta (u odnosu 1:1) i uverite se da ste uklonili sve naslage i fleke.

Pogledajte i kako da sami očistite klima uređaj.

BONUS VIDEO:

Čišćenje klima  tiktok/@that_cleaningguy

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.