Za životni vek mašine je izuzetno važno da je redovno čistite. Ako to preskačete, velika je verovatnoća da veš nakon pranja dobije neprijatan miris, ili da ga osetite kada otvorite vrata nakon ciklusa pranja

Barbara Kostelo je stručnjak za čišćenje i održavanje domaćinstva i pokazuje na koji način možete da se oslobodite svih nečistoća iz mašine i tako joj produžite vek.

Neophodno je da redovno čistite delove u koje sipate prašak i omekšivač. Najbolje bi bilo da za to odvojite vreme minimum jednom nedeljno. Naprskajte te delove sirćetom kako biste uništili sve bakterije i oslobodili se nečistoće.

Veoma je važno da sunđerom ili krpom prebrišete gumu oko vrata mašine. Na tim delovima se često pojavljuje buđ, usled zadržavanja vode, što može da izazove neprijatne mirise. Takođe možete da koristite sirće ili neko slično sredstvo, važno je samo da ne bude previše agresivno, kako biste sprečili moguće alergijske reakcije. Bubanj brišite iznutra, kad god ste u prilici i uvek proveravajte da li se negde zadržala čarapa ili neki sličan komad garderobe. Vrata mašine mnogi zanemare, ali bi i njih trebalo da brišete minimum jednom u nekoliko nedelja i sprečite zadržavanje kamenca i drugih nečistoća.

Ne zaboravite da na svakih nekoliko meseci izvučete filter iz mašine i uklonite svu prljavštinu koja je na njemu nakupljena. Rastvor sode bikarbone i vode možete da sipate u odeljak kako biste dezinfikovali i pročistili mašinu u potpunosti, a u bubanj dodajte malo belog sirćeta. Uključite mašinu na program za pranje belog veša i ostavite da završi čitav ciklus. Ponovite postupak s vremena na vreme, u zavisnosti od toga koliko često koristite mašinu i koliko je voda tvrda, ali minimum jednom u 3 do 4 meseca.

Pogledajte i kako da omekšate krute peškire.

BONUS VIDEO:

Čišćenje aspiratora TikTok/andrelifehack

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.