Poznato je da kokosovo ulje ima regenerativna dejstva i da pomaže u borbi protiv iritacije kože kao i u obnavljanju kose. Pored toga, kokosovo ulje može da pomogne da uklonite šminku sa očiju, obnovite ispucalu kožu laktova ili omekšate pete. Pored ove široke primene, možete da ga koristite i u domaćinstvu, za održavanje kuće.

1. Ispolirajte nameštaj

Kokosovo ulje će dati poseban sjaj i zaštitu drvenim površinama u domu. Uzmite pamučnu krpu, na nju nanesite malu količinu ulja i kružnim pokretima ga utrljajte u nameštaj. Primetićete da mu se vraća stari sjaj i da sada izgleda ispolirano i glatko. Takođe, produžićete vek svojim omiljenim komadima, naročito ako su nisu prethodno izlakirani i nemaju adekvatan sloj zaštite od spoljašnjih uticaja.

2. Sprečite škripanje

Ako vam je dosadilo da se budite ili ježite zbog škripanja šarki, upotrebite kokosovo ulje. Nanesite ga na štapić za uši i pređite preko šarki od vrata, prozora i drugih navoja gde se stvaraju ovi nepirjatni zvukovi. Nečete morati da zovete majstora ili da kupujete skupa sredstva za ovu namenu, jednostavno iskoristite ovaj čudesni sastojak iz vaše kuhinje.

3. Očistite biljke

Biljke koje držite u stanu, naročito ako imaju velike listove, sakupljaju prašinu, često izgledaju neuredno ako ih ne održavate na pravi način. Potrebno je da minimum jednom u nedelju dana uklonite prašinu sa njih, kako bi bolje napredovale i lepše izgledale. Prebrišite listove vatom ili pamučnom krpom koju ste umocili u kokosovo ulje i primetićete ogromnu razliku.

Žena briše listove biljke
Foto: Shutterstock 

Pored ove tri važne funkcije, kokosovo ulje možete da iskoristite i da uklonite ostatke od nalepnica ili cena sa proizvoda, podmažete žice od gitare ili dodate sjaj kožnoj obući. Ako još uvek nemate ovu namirnicu u stanu, požurite da je nabavite, imaćete višestruku korist.

Pogledajte i kako da napravite domaću masku od 2 sastojka.

BONUS VIDEO:

Sredstvo za brži rast noktiju TikTok/nail.care08

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.