Čišćenje električnih uređaja ume da bude izazovno, pa mnogi ne znaju odakle za počnu. Kada je klima u pitanju, unutrašnjost deluje nepristupačno, ali najvažnije je da doprete do tih delova i temeljno ih operete, kako ne biste rizikovali da se bakterije i prljavština prošire po prostoriji. Ispratite nekoliko jednostavnih koraka:

  • Obrišite prašinu spolja, naročito na gornjem delu koji je do plafona. Koristite vlažnu krpu, kako se prašina ne bi razletela. 
  • Skinite poklopac sa prednje strane (većina uređaja ima ispupčene delove sa strane za lakše otvaranje). 
  • Izvucite oba plastična filtera i odložite ih sa strane, a unutrašnjost klime očistite vlažnom krpom. Pređite nekoliko puta, da biste bili sigurni da ste uklonili svu prljavštinu
  • Usisajte filtere, a onda ih potopite u vodu i očistite sunđerom i deterdžentom za pranje sudova. Možete da koristite i druga sredstva poput sode bikarbone, ali važno je da budete sigurni da se nakon pranja prašina više ne nalazi unutar mrežice. 
  • Pokupite višak vode peškirom a zatim sačekajte još malo da se filteri osuše. 
  • Vratite ih na mesto i ponovo prebrišite klimu spolja, a naročito obratite pažnju na krilca. 

Pogledajte kako da očistite klima uređaj sami, na jednostavan način. 

Čišćenje klima  tiktok/@that_cleaningguy

Da biste bili sigurni da je klima spremna za sezonu, pozovite servisera da bi proverio količinu freona i da li je sve u redu sa spoljnim delovima. Takođe, on može da izvrši dubinsko čišćenje klime, koje je takođe veoma važan korak kod održavanja uređaja. Redovnim čišćenjem možete da joj produžite vek trajanja i sprečite kvarove, a i vazduh u prostoriji će biti znatno čistiji.

Pročitajte i kako da vratite slavinama bleštavi sjaj.

BONUS VIDEO:

Kako skinuti fleke sa belog dušeka Instagram/superemedios

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.