Prljavi zidovi će učiniti da prostor izgleda neuredno i zapušteno, ali nije uvek pravo vreme za krečenje. Kako je to proces koji zahteva mnogo vremena, novca i truda, ponekad se desi da su zidovi već zaprljani ili uništeni, ali vi niste spremni za molerske poslove. Tada pokušajte da sami osvežite zidove na 3 jednostavna načina.

1. Uradite "suvo" pranje

Kada počnete sa raspremanjem, najčešće uklonite prašinu sa stolova, komoda i drugog nameštaja, ali zidove zaobilazite, iako se ona na njima takođe zadržava. Uzmite suvu, čistu krpu i pređite blago preko njihove površine, naročito oko ćoškova i pri dnu. Usisajte ili uklonite pajalicom svu paučinu na koju usput naiđete. Ako imate tapete na zidu, "suvo" pranje je jedina opcija da osvežite zidove, a da ih ne oštetite.

2. Očistite fleke

Delovi oko prekidača za svetlo ili utičnica su najviše zaprljani, jer ih često dodirujete rukama. Takođe, delovi zidova u kuhinji, oko šporeta, izloženi su masnoći i pari, pa su i na njima fleke redovna pojava. Nabavite magični sunđer, pokvasite ga u toploj vodi i trljajte blago preko svih mrlja. Ako su u pitanju uporne fleke, od flomastera, ili masni otisci prstiju, pomešajte u jednoj posudi nekoliko kapi tečnog sapuna sa toplom vodom i alkoholnim sirćetom. Prebrišite zid ovim rastvorom, ali pazite da sunđer koji koristite ne bude previše mokar, da ne biste oštetili boju. Predlog je da isprobate ovaj rastvor na delu zida koji se ne vidi (iza ormara, na primer), jer ukoliko boji vašeg zida ipak ne odgovara, to neće biti vidljivo. 

3. Prekrijte sitna oštećenja

Ako primećujete oštećenja na zidu, a ne planirate krečenje uskoro, pokušajte da ih sakrijete samostalno. U jednoj posudi pomešajte belu pastu za zube sa sodom bikarbonom. Kada se sve sjedini, nanesite ovu mešavinu na oštećenje četkicom ili sunđerom. Ovaj trik je pogodan za bele zidove. Ako ste ipak okrečili stan u neku boju, bolje da preskočite ovaj eksperiment. U tom slučaju je jedina opcija da imate malo sačuvane boje od poslednjeg krečenja i da njome prekrijete sitne nedostatke. Takođe, ako je oštećenje zida u visini očiju, razmislite o tome da okačite sliku ili neki drugi ukras i na taj način osvežite zidove i  prekrijete sitna oštećenja.

Pogledajte i top trendove za dekoraciju zidova.

BONUS VIDEO:

Krečenje zidova TikTok/caranewhart

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.