Svaka tapeta ima simbole i oznake koje se moraju slediti prilikom postavljanja na zid.

Obratite pažnju da se papirne tapete šire u kontaktu sa vlagom te se kod njih lepak nanosi i na tapetu pre postavljanja (na onu stranu koja ide na zid) i na sam zid.

Kod ostalih tapeta lepak nanosimo samo na zid. Nije preporučljivo da tapete postavljate na mokre ili vlažne zidove jer na sveže okrečenim zidovima tapete neće da se zadrže.

VIŠE: Umetnost tapeta

Potreban materijal i oprema za postavljanje tapeta:

  • sto za sečenje tapeta
  • lepak za tapete
  • četka i valjak za nanošenje lepka
  • valjak za ravnanje tapeta i špakla
  • skalpel
  • metar
  • visak ili laser za izvlačenje vertikala

Tok postavljanja tapeta:

1. Pripremite zid za postavljanje tapete: očistite ga i ošmirglajte eventualne neravnine. Lepljenje tapeta je najbolje početi od strane zida koji je bliži izvoru svetlosti. Odmerite i obeležite olovkom širinu prve tapete od kraja zida (širine tapeta se kreću oko 52 cm). Takođe izmerite visinu zida.

2. Isecite prvu dužinu tapete na stolu za sečenje.  Na dužinu visine zida dodajte oko 1 cm kako bi izbegli greške i u završnoj obradi pravilno odsekli višak tapete na krajevima.

3. Tapetu secite uz pomoć skalpela i vođice.

4. Lepak za tapetu razmutite prema uputstvu proizvođača. Na zid lepak nanesite valjkom na veće površine i četkom na uglove i ivice.

5. Izvucite viskom vertikalnu liniju kao pravac postavljanja tapeta ili koristite laser za izvlačenje vertikala na predhodno obeleženom mestu ivice prve dužine tapete. Veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sledeće trake tapeta slede početnu.

6. Postavite prvu rolnu na zid i gumenim valjkom poravnajte tapetu i izbite višak vazduha iza tapete.

7. Sledeću traku tapete isecite u istoj dužini samo ako je tapeta bez uklapanja. Ukoliko tapeta ima dezen, kao što je u našem slučaju, pre sečenja  postavite tapetu uz već zalepljenu traku i odsecite deo tapete koji predstavlja višak zbog uklapanja dezena. Nakon toga isecite tapetu na potrebnu dužinu. Naravno, ostavite 1-2cm više na oba kraja tapete zbog mogućnosti greške.

8. Nanosite lepak na zid i nastavite sa postavljanjem rolni pažljivo uklapajući šaru. Pored valjka za nanošenje lepka na ivice i ćoškove obavezno koristite četku...

Prilikom postavljanja rolna obratite pažnju da se ivice dve rolne ne preklapaju ali ni da postoji razmak između njih. Ivice moraju biti tačno naslonjene jedna pored druge ili će u suprotnom zid izgledati neuredno.

9. Tapetu pažljivo isecite skalpelom oko prekidača i drugih izvoda.

10. Na zidu tapetu ravnate pomoću gumene špahtle ili vlažne krpe. Ivice trake uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Važno je da istisnete sav vazduh koji se eventualno zaržao iza tapete. Ukoliko se na sastavima pojavi višak lepila odmah ga odstranite vlažnim sunđerom.

11. Višak uz plafon i uz soklu odsecite skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom sečenja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cepanja tapete.

Pogledajte par koraka i u našoj FOTO-GALERIJI!

Izvor: Gradnja

LepaiSrecna Najjeftiniji način da izmenite čitav enterijer je da promenite zidove - tapete su popularno rešenje koje ćete i sami moći da primenite bez puno muke!