Vešponekad ne stignete da operete preko dana, pa ga stavite uveče na pranje u mašinu, a onda ujutru, kada je otvorite, niste sigurni da li je sve u redu. Možete li samo da ga proširite, ili je ipak potrebno da ponovo operete veš?

Ako prilikom otvaranja mašine primetite neprijatan miris, to znači da su se unutra razvile gljivice ili bakterije, jer nije bilo cirkulacije vazduha i da vaš veš nije tako čist kao odmah nakon pranja. Ako ga samo stavite u mašinu za sušenje ili na žicu, to može da bude ogromna greška.  Bilo bi dobro da ponovite pranje u tom slučaju, jer nije preporučljivo da na kožu stavite ovakvu tkaninu. Bolje da potrošite još malo vremena za novo pranje, nego da rizikujete infekciju ili neprijatan svrab.

"Koliko je veš bio prljav, koliko ste stavili deterdženta, koja je temperatura vode za pranje, da li ste stavili izbeljivač - sve to može da utiče na to koliko će veš biti čist ako ga ostavite preko noći u mašini", objašnjava Meri Galjardi, stručnjak za čišćenje i održavanje doma.

"Ako ste prali beli veš, dodali malo izbeljivača i koristili visoku temperaturu, imaćete slobodu da ostavite veš preko noći u mašini", dodaje Galjardi.

Takođe, ona savetuje da ako je potrebno ponovno pranje, upotrebite blage deterdžente, bez mirisa, koji će samo osvežiti veš i ne sadrže jake hemikalije. Ona podseća da je neophodno svakoga meseca uključiti praznu mašinu, kako bi se očistila iznutra. To će takođe pomoći da veš duže bude svež ako ga ostavite preko noći.

Pročitajte i zašto treba da sipate malo bibera u veš mašinu.

BONUS VIDEO:

Dubinsko čišćenje veš mašine Instagram/what.sophie.does

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.