Svaka žena voli da joj opran veš lepo i dugo miriše a za to je neophodno i da mašina za pranje veša bude čista. Nekima zvuči malo čudno da uređaj koji i sam služi za higijenu može biti prljav, ali naslage hemikalija i kamenca mogu da ugroze njegov maksimalni učinak.

Za to su vam neophodna dva vrlo jeftina sastojka, koje najčešće imamo svi u kuhinji. Prvo je alkoholno sirće koje, kao jaka kiselina lako uklanja mikrobe, oslobađa površine neprijatnh mirisa i ispira prljavštinu i eventualne masoće. SA druge strane, soda bikarbona, kao jaka baza, rastvara naslage organskog porekla. Ona deluje i abrazivno, a ne ostavlja ogrebotine.

Za početak, sipajte alkoholno sirće u bočicu sa raspršivačem. pa dobro isprskajte čitavu površinu bubnja. Izglancajte ga mirkokrpom. Gumu na vratima nemojte direktno prskati, već je izbrišite čistom krpom, a onda i ovlaš prebrišite uglom na koji ste sipali malo alkoholnog sirćeta.

Zatim odmerite dve šolje sirćeta i sipajte u fioku, u pregradu za deterdžent. Uključite mašinu na najduži ciklus pranja.

Sad je vreme da upotrebite sodu bikarbonu - pola merice z za prašak pospite svuda po bubnju, pa opet uključite novi ciklus pranja na visokoj temperaturi.

Spolja mašinu isprskajte jakim rastvorom alkoholnog sirćeta i vode (u razmeri 2:1) pa dobro izglancajte mirkokrpom, naročito na delovima oko dugmića. Kad se pranje završi, ostavite otvorena vrata da se bubanj u potpunosti osuši.

Izvor: Lepa&Srećna