Da li ste i vi u nedoumici svaki put kad uključujete bojler? Da li je bolje da radi neprekidno, tojest da ga termostat aktivira kadgod treba da dogreje vodu? Ili će vas jeftinije koštati ako radi samo noću i odjednom zagreje ceo kazan?

Rešenje za štednju struje daje majstor - serviser za bojlere, a dobra vest je da će se. uz njegov savet, stvarati i manje kamenca.

"Apsolutno nije istina da se više isplati da bojler bude stalno uključen. To naročito važi za samce i bračne parove, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude, uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda.

To znači da je ipak najštedljvije da palite bojler po potrebi, a najbolje, naravno, noću kad je niža tarifa. 

majstor popravlja bojler-min.jpg
Shutterstock  

Što se tiče produžavanja veka bojlera, kako objašnjava ovaj serviser, njemu je "svejedno da li stalno radi ili ne", ukoliko su svi delovi u redu.

"Caka koja, s druge strane, zaista daje efekte, jeste da termostat podesite na 55-60 stepeni. Najbolja temperatura je ispod 55 stepeni, jer se tada ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na maksimum, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda", objašnjava majstor. 

Tekst: Lepa&Srećna