Sirće je postalo univerzalno sredstvo za čišćenje, a na Internetu ga preporučuju skoro za sve - od pranja kose, preko ribanja kupatila pa do detoksa organizma!

Ipak, "magična" sirćetna kiselina može da bude i opasna za neke materijale, pa imajte na umu da nije uvek idealno za održavanje higijene u domu. Primera radi, mnoge domaćice su navikle da obavezno sipaju alkoholno sirće u mašinu za veš. Najčešći razlog je taj što ono uklanja naslage koje ostavljaju deterdžent i omekšivač, ali treba znati da plastični i gumeni delovi mašine mogu da budu osetljivi na dejstvo kiseline.

Zato treba biti umeren, a sirće koristiti samo povremeno. To isto važi i za mašinu za sudove. Štaviše, ako se sirće koristi tokom pranja sudova, može doći čak i do promene boje na metalnom priboru ili šerpama. Bolje je da nabavite sredstvo za čišćenje mašine za veš i sudove.

Pegla na paru je još jedan kućni aparat koji ne treba čistiti sirćetom. Najbolje je da postupite po uputstvu koje je priloženo uz peglu, tim pre što većina modernih uređaja ima opciju sa "samočišćenje". 

Ogledala ne valja čistiti sirćetom jer i najmanja količina koja procuri na naličje ošteti tanak film kojim je presvučeno i ta će se fleka pojaviti i na površini. Zato za brisanje ogledala koristite samo blaga sredstva za čišćenje stakla.

Izvor: Lepa&Srećna