Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBALA SAM ŠVEDSKO "MRTVO ČIŠĆENJE" KUĆE: Konačno mi je sve sređeno tip-top!

I sam naziv švedskog stila sređivanja "mrtvo čišćenje" deluje odbojno, a evo šta podrazumeva!

 sredjivanje kuce Izvor: Youtube / But First, Coffee

Svet je za "mrtvo čišćenje" kuće saznao iz knjige jedne švedske umetnice koja je doživela porodičnu tragediju - Margarete Magnuson je izgubila prvo roditelje, a zatim i muža, a onda morala i da reši kuda sa njihovim stvarima.

Pročitajte i ovo

Tako je nastao koncept sređivanja kuće - garderobe, ličnih predmeta i suvenira - tako da, u slučaju smrti, one ne predstavljaju problem i muku za vaše najbliže. Teška tema, neprijatna za čitanje u prvi mah, ali izuzetno efikasna, kako svedoči popularna jutjuberka Ketrin koju prati skoro dva miliona ljudi.

Kako da počnete švedsko "mrtvo čišćenje"? Najbolje je da krenete od garderobe, jer ćete tu sigurno naći mnogo stvari koje više ne nosite, koje su vam male, velike ili demode - poklonite ih ili prodajte, makar i za sitan novac. Nastavite sa kuhinjom - prestanite da čuvate porcelanske i keramičke suvenire - šolje, tanjiriće i teglice. Vama će uspomene zauvek ostati u srcu, a naslednicima će biti teret.

Isto učinite s knjigama - za njih je možda najbolje da napravite i malu anketu među rođacima i prijateljima - ponudite im spisak naslova i neka svi izaberu štivo koje im se dopada i u kojem će uživati. Deo lične zbirke poklonite biblioteci u blizini - tako ćete uvek moži da pozajmite neku knjigu ako je se uželite.

Možda će vas zanimati

Na kraju se posvetite ličnim dokumentima i fotografijama. Skenirajte najvažnije, foto albume redukujte koliko možete. Obavezno napravite mali finansijski i administrativni folder - sa preglednim podacima, pristupnim parametrima, lozinkama - za sve naloge i račune kojima vaši naslednici treba da pristupe. Ne gledajte na ovo kao na tegobnu dužnost - i vama će biti lakše da se snalazite, naročito kako godine budu odmicale.

Kako Ketrin kaže, ovo je posao koji se preporučuje već nakon 50. godine života, ali će biti koristan i mnogo mlađima. Njoj je bilo, kako kaže, mnogo lakše da se odluči šta da baci a šta da zadrži. Probajte! Oslobodite svoje "male sive ćelije" nepotrebnog pritiska, neka vam sve bude pristupačno i na dohvat ruke i konačno će sve biti sređeno tip-top!

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Živim u Švedskoj 25 godina. Nikada nisam čuo za "mrtvo čišćenje kuće...".

Glupost

Kada sam dosla do knjiga, tu sam prestala da citam! Da poklonim knjige? Imam malu kucnu biblioteku, koju uvek dopunjavam, ostace mojoj deci, njihovoj deci.

Mikmik

@Glupost Jeste. Unuci neće znati šta je to papirno smeće. Na telefonu čitaju knjige, ili ih slušaju. Papir je prevaziđen. (Poštedi drveće).

Najnovije