Ako vaša mašina za veš ima neprijatan miris ili primetite da vam rublje nije dobro oprano,  vreme je da aparat dubinski očistite. U uputstvu koje ste dobili uz mašinu možete pročitati kaki treba da održavate i čistite mašinu, ali većina ljudi koristi posebna sredstva za čišćenje poput sode bikarbone ili sirćeta.

Svi znamo i za varikinu – da ubija štetne klice i dezinfikuje većinu površina i predmeta za domaćinstvo, ali možete li se koristiti u mašini za pranje veša?

Varikina kao sredstvo za čišćenje mašine

Uvek proverite uputstvo pre čišćenja - većinu mašina možete bez brige očistiti varikinom. Ona je verovatno najbolje sredstvo da mašinu intenzivno očistite, jer će uništiti sve otpornije bakterije i klice. Ako želite nešto blaže, probajte sa sirćetom.

Pre nego što počnete sa dezinfekcijom, potrebno je da očistite filter, jer u njemu ostaje sve ono što bi inače zapušilo odvod. Proverite uputstvo za vaš model, jer se vratanca filtera ponekad različito otvaraju. Uvek prostrite peškir oko mašine pre nego što to učinite da biste uhvatili višak vode. Izvucite dlačice iz filtera a zatim ga dobro isperite. Unutrašnji deo možete očistiti sunđerom i sredstvom za čišćenje kupatila.

Kako se čisti veš mašina varikinom

Stručnjaci predlažu upotrebu 60 ml varikine za čišćenje bubnja i creva. Ne koristite ništa više od ovoga i nemojte ga mešati sa bilo kojim drugim proizvodima za čišćenje, jer je varikina vrlo reaktivna. Ako to učinite, možete da oštetite mašinu. Da ne govorimo o ogromnoj količini pene koja može da nastane!

Sam način pranja mašine varikinom izgleda ovako: Dodajte 60 ml varikine u fioku za deterdžent i pustite mašinu na najvišu moguću temperaturu i odaberite opciju dugog pranja. Ne stavljajte nikakvu odeću u mašinu dok koristite ovu metodu. Takođe, nemojte sipati izbeljivač direktno u bubanj.

Na kraju ciklusa otvorite vrata i proverite da li osećate miris varikine. Ako se i dalje oseća, možete još jednom uključiti ispiranje.

Sledeći put kada operete odeću, dodajte svoje omiljeno esencijalno ulje u fioku kako biste dodali svež miris vešu.