Brzina života, mnoštvo obaveza ali i nedovoljno razvijene navike urednosti kod nekih članova domaćinstva, sve to utiče na nagomilavanje nereda u kući.

S druge strane, opustošen dom bez detalja i uspomena, sređen besprekorno i sterilno ne predstavlja ono toplo gnezdo u kojem želimo da se opustimo posle napornog dana.

Evo o čemu sve treba da povedete računa.

1. Stvari koje ne upotrebljavate ili ne volite. Sve na šta ste zaboravili, ne želite više ili se ne upotrebljava, izazvaće usporavanje i stagnaciju energije u domu, a vi ćete imati osećaj da se vaš život ne pokreće s mesta. Takav nered crpi energiju, ali kad se rešite svega što za vas nema značenje ni važnost, osećaćete se fizički, umno i duhovno laganije. 

2. Stvari koje su neuredne ili nisu organizovane. Čak i onda kad stvari svedete samo na one koje upotrebljavate i volite, dom će vam biti pretrpan ako su razbacane po celom prostoru i ako ne uspevate da ih pronađete kad su vam potrebne. Vaš dom spolja odražava ono što se odigrava u vama. Sređivanjem spoljašnje neurednosti uspostavlja se unutrašnji red. Ali, važno je napomenuti da i preterano uredan dom, u kojem je sve na svom mestu, može da predstavlja jednak problem kao i mesto koje je sasvim neuredno. 

3. Suviše stvari u premalom prostoru. Što više pretrpavate svoj životni prostor, preostaje vam manje mesta za protok energije i sve je teže bilo šta obaviti. S takvom vrstom nereda imate osećaj kao da niste u stanju ni da dišete.

4. Sve što nije završeno. Taj oblik nereda teže je uočiti i lakše ignorisati od drugih tipova nereda, ali posledice su mu dalekosežne. Sve što nije završeno u fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom carstvu stvara nered u psihi! Ukoliko ste skloni da ostavljate poslove nedovršenim, verovatno je to znak da se, osim što vam stalno crpi energiju, teško nosite s nekim neprijatnim pitanjima i u privatnom životu. 

Izvor: Lisa