Moderne kuhinje u najbogatijim kućama u svetu imaju novu karakteristiku - izgledaju kao da u njima uopšte nema kućnih uređaja i malih aparata.

Najviše od svega, "kriju" se frižideri koji, premda su vrlo skupoceni i fantastičnog dizajna, sve češće završavaju iza vrata načinjenih od medijapana ili drveta, poput onih na drugim elementima. Sada se po kuhinjama ugrađuju i rashladne fioke, isto tako vešto skrivene. One su obično smeštene u "ostrvu" u centru ogromnih kuhinja, a svuda su raspoređene i druge rashladne vitrine. 

Tako će, na primer, luksuzna kuhinja imati poseban frižider za vina, pa čak i mini zamrzivač koji služi samo za sladoled. Generalno, zamrzivači se sve više izbacuju iz upotrebe, jer je sada "u modi" sveže pripremljena hrana, obično organskog porekla, pa je zamrzavanje "demode".

Nekada su kuhinje bile potpuno odvojene od ostatka stana, jer se smatralo da i domaćica, kojoj je kuvanje bio redovan "posao" treba da ima svoj poseban prostor za "rad".

Zatim su vrata ove prostorije uklonjena, kad je priprema hrane postala moderna aktivnost kojoj se posvećuju svi ukućani pa čak i gosti. Sada je već kuhinja skoro uvek smeštena u dnevnom boravku, pa u njoj - po shvatanju kreatora luksuznih enterijera, ne treba da budu izloženi nikakvi mikseri, blenderi, tosteri, sušači posuđa i tome slično. Sve treba da bude "sklonjeno" sa vidika, iza luksuznih kuhinjskih frontova.

Izvor: Lepa&Srećna