Nije baš tako lako održavati besprekornu čistoću u kuhinji, ali ako uvrstite ovih nekoliko poslova u svoju rutinu, postaće automatska radnja, piše Lepa&Srećna.

A samim tim, trošićete manje energije (svake vrste) na njihovo svakodnevno obavljanje.

Verujte, i generalno spremanje postaće mnogo lakše!

1. RADNA PLOČA

Naravno, znamo da svakog dana prebrišete radne površine više puta.

Međutim, uvek to radimo na centralnom delu, a uglovi su nam često zatrpani sudovima i malim kućnim aparatima.

Svake večeri, kad sve to rasklonite, isprskajte radnu površinu mešavinom vode i alkoholnog sirćeta i na kraju izbrišite. Time uklanjate svaki miris hrane, a ujutru će vas dočeti sveža i uredna kuhinja.

2. SUDOPERA

Fleke od vode na sudoperi pretvaraju se vremenom u čvrste naslage.

Umesto da njih stružete s naporom, svake večeri ponovite gore opisanu proceduru sa sirćetom. Izbrišite mikrokrpom, iscedite krpu i onda izbrišite ponovo.

Tako ćete biti sigurni da ne ostaju naslage kamenca. Nema generalnog ribanja!

3. ŠPORET

Ništa goreg od zagorele masnoće. Dok privodite kraju poslove u kuhinji, naprskajte šporet sredstvom za odmašćivanje.

Čim završi delovanje, dobro isperite mokrim sunđerom. Fleke protrljajte grubljim delom, ako je potrebno, ponovite proceduru.

4. MIKROTALASNA PEĆNICA

Mnogima je ovo prvi aparat koji uključuju ujutru.

Zato uveče naspite malo vode i sirćeta u činiju i uključite na kratak program zagrevanja.

Para će otopiti masnoće sa zidova, pa je brisanje vlažnom krpom brz posao.

5. BLENDER

Nipošto ne ostavljajte blender sa ostacima namirnica preko noći.

Sa njega će biti veoma teško ukloniti skorele naslage.

Zato ga temeljno operite, a ako je potrebno, uključite ga da radi sa mešavinom vode i sode bikarbone.

6. PROSTOR ISPOD SUDOPERE

Stalno zanemaren, ovaj prostor često privlači razne insekte u mračan i vlažan ambijent.

Da ne biste imali muke pred generalno spremanje, svake večeri naprskajte dezinficijens, zatvorite i ostavite da deluje preko noći. Ako primetite insekte, isprskajte sredstvom protiv buba.

7. KUHINJSKA KRPA

Svake večeri bar jedna kuhinjska krpa treba da bude sklonjena u prljav veš.

Idealna je praksa da jedna služi isključivo za brisanje čistog posuđa, a druga za ruke, podizanje poklopaca pri kuvanju i tome slično.

Sutradan, ona za čiste sudove može da bude "prebačena" na drugu poziciju a novu izvadite ih fioke za novi dan.

Ako u kuhinji posluje više osoba, odredite i njima posebne krpe, a naročite čuvajte za glancanje čaša.

Izvor: Lepa&Srećna