Već danima ne uključujete rernu i radijator, a računi i potrošnja kilovata su i dalje isti. Gde grešimo? Pojedini kućni aparati i uređaji mogu da troše struju iako ne rade. Ako se pitate kako, evo objašnjenja i liste koji su to.

Televizor

Televizor pritiskom na dugme za isključivanje samo stavljamo u stanje mirovanja, ali ga zapravo ne isključujemo skorz. Sve dok je on i dalje priključen u struju, on zapravo radi i troši energiju. Potpuno ga možete isključiti samo ako ga izvučete iz struje, tačnije kabal iz utičnjice.

Punjač za telefon

Jedna od najčešćih stvari na koju svi zaboravljamo jeste punjač za telefon. Kada ga napunimo uzmemo ga, a punjač ostavimo u struji nesvesno. To apsolutno svi radimo, a to pored toga što vuče struju može izazvati i požar u prostoriji. Vodite računa, posebno kada izlazite iz kuće.

Kompjuteri i laptopovi

Čak i kada su isključeni računari i lapotopovi, koji su priključeni u struju, mogu trošiti veliku količinu struje. Oni zapravo u pozadini troše energiju, a ako uređaje držite u modu "stand by" tada troše još više.

Ostali uređaji

Priključeni radio, digitalni televizijski prijemnik ili ruter za internet takođe troše struju, iako mi mislimo da su oni isključeni. Kilovate troše sve dok ne izvučemo kabal iz utičnjice.

Izvor: Lepa&Srećna