Bez obzira na to koju vrstu televizora imate, trebaće vam suva tkanina od mikrovlakana, koja je napravljena upravo za čišćenje i uklanjanje mrlja na naočarama, mobilnim telefonima i objektivu fotoaparata.

Kako očistiti ekran televizora?

Osetljiviji ekrani, poput LCD-a i plazme nisu predviđeni za tradicionalan način čišćenja. Umesto toga, očistite prašinu mekom i suvom krpom od mikrovlakana.

Ukoliko baš ima nekih starijih mrlja krpu namenjenu za čišćenje elektronskih uređaja navlažite vodom ali je dobro ocedite.

Suvom mikrokrpom očistite dugmiće i zadnju stranu televizora kako biste uklonili prašinu u otvorima.

Iako su napravljeni od stakla, plazma ekrani imaju premaze protiv odsjaja koji se mogu oštetiti tradicionalnim sredstvima za čišćenje. Stoga je najbolje koristiti ovu metodu čišćenja.

Kako očistiti staklene ekrane?

Čišćenje staklenih televizijskih ekrana je jednostavno kao i čišćenje ogledala. Obrišite ih krpom za čišćenje od mikrovlakana navlaženom sa malo vode ili sprejom za čišćenje prozora. Obrišite sve otiske prstiju pa osušite ekran. Nikada nemojte prskati direktno na ekran! Time biste mogli da oštetite uređaj, kao i okolne ormariće.

Kako očistiti daljinski upravljač?

Najprije izvadite baterije i vratite poklopac. Čačkalicom uklonite sve zaglavljene mrvice ili ostatke zaglavljene u pukotinama. Uzmite krpu prethodno navlaženu dezinfekcionim sredstvom i dobro obrišite daljinski upravljač. Ostavite ga da se osuši na vazduhu, pa stavite baterije.

Kako očistiti zvučnike televizora?

U uputstvu proverite da li se delovi od tkanine mogu da se skinu - ako mogu, skinite ih i usisajte obe strane koristeći nastavak za presvlake kako biste uklonili prašinu ili dlake kućnih ljubimaca. Ako ovi delovi ne mogu da se skinu, usisajte ih samo s prednje strane.

Plastične poklopce zvučnika skinite i očistite dobro oceđenom, vlažnom krpu od mikrovlakana. Pustite ih da se osuše pre nego ih ponovno spojite.

Kako da vaš televizor uvek bude čist

Televizor treba brisati jednom nedeljno kako biste sprečili da se prašina taloži a od otisaka prstiju nastanu fleke. Uvek se setite da će čišćenje kasnije ići sve teže. Za to je najbolje da vam mikrokrpa uvek stoji u blizini - čim završite nedeljno spremanje, ubacite je u veš-mašinu i zatim čistu i i suvu stavite u fioku najbližu TV-u.

Nikad ne prskajte sredstva za čišćenje direktno televizijski ekran, čak ni na stare televizore. Višak tečnosti može da dođe do kućišta i uđe unutar televizora, kao i da ošteti uređaj.

Koristite nastavak sa mekanom četkom za usisavanje i podesite usisivač na manju snagu pa pažljivo usisajte sve otvore i priključke.

Naročito izbegavajte proizvode koji sadrže amonijak, alkohol ili aceton koji mogu oštetiti ekran televizora.

Izvor: Stil / 24.hr