Pranje sudova nije baš preterano omiljeni posao, ali sve domaćice uživaju kad na kraju izglancaju tanjire i šerpe i slože ih uredno u kuhinjske ormariće.

Međutim, mnogima se dešava da posle izvesnog vremena primete kako više ne mogu da skinu fleke sa tiganja.

Ribamo i ribamo, ali na nekim mestima se naslage tako jako uhvate da tiganju prosto nema spasa.

Zašto dolazi do stvaranja naslaga i kako da to sprečimo?

Najčešća greška je što čitavu unutrašnjost tiganja peremo na isti način.

Topla voda, deterdžent za sudove i sunđer - i uz nekoliko pokreta, operemo masnoću, a sa neprijanjajućih površina se ona obično vrlo lako skine.

Ispiranje, odlaganje i - tiganj deluje zaista čist.

Ponovimo to više puta, ali već posle mesec - dva otkako smo kupili novi tiganj, primetimo da na ivicama postoje fleke koje više ne mogu tako lako da se skinu.

kako-se-pere-tiganj-super-cisti-sudovi-fleke
Shutterstock  

Zašto do toga dolazi? Pre svega, zato što pri prženju ili pečenju, sadržaj tiganja uključujući i masnoće prska po ivicama i izložen je maksimalnoj temperaturi koja sve ostatke brzo suši u tankom sloju.

Zatim padaju nove kapljice, sićušnih dimenzija, talože se na prethodni sloj i opet brzinski suše zbog visoke temperature.

Sa sadržajem u samom tiganju nije tako. Pošto je u njemu obično neka masnoća,  njenim mešanjem po dnu i donjim delovima zida tiganja, sve se iznova rastvara. Samo suvi vrhovi ove plitke posude trpe neprekidnu visoku temperaturu bez "podmazivanja". 

Da bi se, prilikom pranja, oni rastvorili, neophodno je posle svake upotrebe, vrlo detaljno i pažljivo oprati ivice. 

Dok dno i zidove tiganja možemo oprati jednim potezom sunđera u vrućoj vodi sa deterdžentom, na ivicama je neophodno više puta ponoviti ovaj postupak i dobro pritisnuti. Ako to izostavimo više puta, uskoro ih nećemo moći skinuti tako lako.

Slično je i sa dnom tiganja koje je spolja često u kontrastnoj - srebrnoj boji - a i rebrasto kako sud ne bi klizao sa ringle pri mešanju.

Kod ove hrapave površine topla voda i deterdžent prosto nisu dovoljni.

Najbolje je da tokom pranja sudova dno spolja naprskate odmašćivačem i tiganj ostavite prevrnut naopačke kako bi tečnost malo delovala i rastvorila fleke.

Tek tada operite na uobičajen način, isperite dobro i pažljivo pogledajte da li ste skinuli sve fleke. 

I za spoljnu stranu tiganja važi isto pravilo kao za unutrašnjost - sve što se ne skine u par pranja stvoriće vrlo tvrdokorne naslage.

Izvor: Lepa&Srećna