Kako lepo vreme pokuca na vrata, tako se na našim prozorima vide i najmanji tragovi nečistoće.

Ukoliko vam je posao brisanja prozora do sada predstavljao noćnu moru, zahvaljujući malim trikovima to više neće biti slučaj.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: kako da očistite zagorele šerpe

1. Koristite destilovanu umesto obične vode

Voda je u većiji gradova tvrda te sadrži velike količine kamenca i minerala koji je odgovoran za bele tragove koji ostaju na staklenim površinama nakon čišćenja. Upravo zbog toga destilovana voda je bolji izbor. 

Pre nego što upotrebite sredstvo za pranje stakla, površinu prebrišite sunđerom umočenim u destilovanu vodu.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: jednostavan način za čišćenje blendera

2. Koristite sirće umesto sredstva za čišćenje

Alkoholno sirće je savršen dodatak salati, ali i izvrstan saveznik u čišćenju stana i pranju prozora.

Bočicu s raspršivačem napunite s alkoholnim sirćetom i vodom u razmeri 50:50 (pola-pola). Prozore dobro naprskajte i prebrišite, a ako su jako prljavi, postupak ponovite još jednom.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: kako da vrata rerne ponovo zablistaju

3. Magična krpa umesto papira

Kod pranja prozora i drugih staklenih površina vrlo je važan završni deo - krpa za sušenje. Najveća greška je brisanje prozora krpom za suđe ili papirnatim ubrusima jer oni za sobom ostavljaju dlačice koje ne želimo da vidimo na čistom prozoru.

Dok je nekada novinski papir bio definitivan broj jedan, danas posao možete odraditi puno lakše uz pomoć takozvane čarobne krpe. Reč je o višenamenskoj krpi napravljenoj od mikrovlakana koja savršeno brzo i lako upija vlagu.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: 5 namena sode bikarbone u domaćinstvu

Krpom možete prebrisati ostatke vode, ali i ispolirati oprani prozor. Nakon što se osuši staklo, suvom čarobnom krpom još jednom detaljno prebrišite. Ona će ukloniti i najmanje tragove mrlja od vode.

Izvor: Zadovoljna