Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJA ZAŠTITA OD PROVALNIKA: 10 tačaka za bezbednost vašeg stana i imovine

Za zaštitu od provalnika i krađe imovine, važno je da znate koje su ključne tačke bezbednosti na koje morate da obratite pažnju.

  Izvor: Youtube / ABC News

Po kojim principima rade lopovi i lopovske grupe, kao i koji su najbolji načini da ih odvratite od vašeg doma često se piše u dnevnim novinama i informativnim portalima. Međutim, najbolje savete daju sami građani koji pišu na osnovu ličnog iskustva i onog što su doživeli njihovi rođaci i prijatelji, a mnogi imaju i iskustva u bezbednosnim poslovima. 

Njihovi saveti su duhoviti, ali i vrlo praktični i korisni, a na vama je da svoje znanje dopunite što više možete…

Možda će vas zanimati

1. Zaštita vrata

Uvek zaključajte ulazna vrata, čak i kad idete “na 5 minuta” kod komšinice. Postoji grupa provalnika kojima je 5 minuta dovoljno – to su oni koji upadaju u stanove da bi se domogli bilo čega što bi mogli da prodaju po bilo kojoj ceni da kupe drogu. Ako živite u kući s dvorištem i imate dva ulaza – prednji, glavni i zadnji, baštenski, uvek zaključajte vrata u onom delu u kojem ne boravite. Ako radite nešto bučno u kući – slušate glasnu muziku, usisavate – opet, zaključajte ulazna vrata jer nećete čuti eventualne provalnike.

2. Zaštita brave

Investirajte u kvalitetne brave. Neka budu montirane tako da ne vire izvan ravni vrata, kako provalnici ne bi mogli da polome cilindar. I lopovi i stručnjaci za bezbednost kažu da nema brave koja se ne može obiti, ali svaka brava više je i  prepreka više. Ne znači da se ne može obiti, ali znači da će najveći broj “osrednjih” provalnika produžiti do sledećih vrata na kojima – ne verujte onima koji kažu kako je ta nova brava "višak"!

3. Zaštita prozora

Uvek zatvorite sve prozore i sva balkonska vrata pre nego što izađete iz kuće. Roletne nikad nemojte spuštati do kraja, jer je često baš to provalnicima znak da su ukućani duže odsutni. Ako živite u kući s dvorištem, uklonite baštenski nameštaj jer ga lopovi mogu iskoristiti da se popnu do prozora. Na prozorima u prizemlju i visokom prizemlju obavezno postavite rešetke.

4. Zaštita ključeva

Nikada nemojte ostavljati ključ na opštepoznatim “tajnim” mestima – ispod otirača, u tacni saksije… naročito nemojte davati deci da nose ključ na kanapu oko vrata!  

Možda će vas zanimati

5. Zaštita pomoću svetla

Dvorište obavezno osvetlite – lopovi vole mrak! Iznad ulaznih vrata postavite reflektor sa automatskim paljenjem. Kad odlazite na duže vreme, dajte komšiji ključ da povremeno pali svetlo i televizor u večernjim časovima. Nipošto ne ostavljajte svetlo da gori dok ste na putu – to je siguran znak da ste odsutni.

5. Zaštita dragocenosti

Najmanja grupa lopova su profesionalci koji tipuju stanove i upadaju samo tamo gde ima novca, nakita, umetničkih vrednosti. Savetuje se da se u stanu, na neupadljivom i teško dostupnom mestu ugradite sef u kojem biste držali sve svoje dragocenosti, a novac je preporučljivo da držite u banci. Na Internetu ima i duhovitih komentara kako se kupovinom sefova zapravo olakšava lopovima posao, čak uz upozorenje da ako se preko dugmića zalepi selotejp traka, uz pomoć jakog svetla neovlašćeni korisnik može da otkrije koju dugmad vlasnik najčešće pritiska.

6. Zaštita koju obezbeđuju komšije

Uvek negujte dobre odnose s komšijama, pre svega zbog sopstvenog poštovanja svih ljudi u svojoj blizini, naravno! Ali iz bezbednosnog ugla, takođe je važno da budete – kako piše u duhovitim komentarima na Internetu – u odličnim odnosima sa komšinicom Milevom koja non-stop stoji na prozoru i motri na svaki pokret svih koji ulaze i izlaze iz zgrade. Jer uz nju, znajte da je vaš stan bezbedan. Takođe, dajte ključ najboljem komšiji kako bi mogao da provetrava stan i povremeno uključuje svetla i televizor.

Možda će vas zanimati

7. Zaštita koju pružaju psi

Pored komšija, jedan od najboljih zaštitnika jeste čovekov najbolji prijatelj – pas. Iako se aktuelno prednost daje malim, lajavim psima poput pekinezera, maltezera i bišona, koji zalaju čim čuju kakav zvuk u blizini vrata i ne ućute dok ne zavlada tišina, ipak ne smemo zaboraviti da su veliki psi pogodniji za dresuru i da oni, takođe, imaju svoje metode koje bi provalnicima otežali "posao." Prema jednom komentaru: doberman je saterao lopova u ćošak, nije ga povredio, ali ga je sprečio u zloj nameri. 

8. Zaštita informacija o kretanju

Informacije o svojim putovanjima ne objavljujte nepoznatim osobama i na društvenim mrežama (ipak obavestite komšinicu Milevu, koja će o vašem putovanju možda saznati i pre vas). Možete zamoliti komšinicu da redovno prazni vaše poštansko sanduče (ukoliko putujete na duži vremenski period) jer previše pošte odaje vaše odsustvo. 

9. Zaštita  pomoću podataka o imovini

Ne bi bilo na odmet da fotografišete sve dragocenosti radi lakšeg prepoznavanja. Zapišite i serijske borjeve skupocenih uređaja (tehničke robe) i oružja. Komšiji koji obilazi stan dajte spisak najvažnijih uređaja kako bi odmah čim primeti da su nestali pozvao policiju.

10. Ako do provale ipak dođe…

Lopovi najčešće kradu novac i dragocenosti, odnosno zlatni nakit i tehniku – televizore, DVD, muzičke linije, jer se ova roba i najbrže proda na crnom tržištu.

Stručnjaci kažu da takvu robu najčešće kradu lopovi amateri, koji su uglavnom i narkomani, i kojima novac treba odmah. Ukradeno zlato ili tehniku prodaju ispod svake cene, čak i na ulici, samo da bi kupili drogu. Brzo budu otkriveni i uhapšeni, ali šteta koju proizvedu je velika i teško se može nadoknaditi. Profesionalcima obijačima  je teže ući u trag, kradu samo odabrane i skupe stvari a vaši podaci o slikama i oružju, kao i fotografije dragocenosti mogu biti od pomoći pri istrazi.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije