Stručnjak za čišćenje, Džoli Ker, autorka knjige "My Boyfriend Barfed in My Handbag...and Other Things You Can't Ask Martha", podelila je svoje omiljene savete kako da očistite mrlje sa veša i odeće od krvi, ili menstrualnog ciklusa.

Za sveže mrlje

Stavite odeću pod mlaz hladne ili mlake vode i čekajte da voda odnese mrlje od krvi. Ako i dalje ostane tragova mrlje, nasapunajte mrlju, pa je istrljajte prstima ili četkom za mrlje.

Za starije, osušene mrlje

"Umočite krpicu s malo vodikovog peroksioda, pa je utapkajte direktno na mrlju, i isperite dobro pod vodom", savetuje Ker. Potom je normalno ubacite u mašinu za veš, kao što biste učinili i inače. Čak i ako nećete prati rublje nekoliko dana, mrlja će nestati. Inače, ova bi tehnika najbolje trebala upaliti na belom ili svetlom rublju, zato što bi vodikov peroksid mogao izblediti boju s odeće. 

Takođe možete koristiti sapun za mrlje ili neko sredstvo koje je namijenjeno upravo uklanjanju krvi. Samo nanesite na rublje i zatim stavite odeću na pranje kao i inače. 

Ako kod kuće nemate ništa od navedenog...

Kad nemate vodikovog peroksida ili drugih navedenih proizvoda, ili niste kod kuće, Džoli savetuje da isprobate ovu metodu:

"Izdrobite nekoliko tableta aspirina, pomešajte taj prah s vodom, kako biste dobili pastu i nanesite je na mrlju. Ta  mešavina će je skroz ukloniti." Isti trik možete postići korišćenjem paketića soli ili sode bikarbone.

Izvor: Magazin.hr