Još pre nekoliko hiljada godina latice ruže i pomorandže bile su sastavni deo mnogih jela sa Bliskog istoka, cvet trešnje i hrizenteme bio je omiljen u Japanu, dragoljub je bio popularan na Starom kontinentu...
Za korišćenje cvetova u kuhinji, preporučuju se samo oni organski, koji nisu tretirani pesticidima. Berite samo zdrave i lepe cvetove, najbolje iz sopstvene bašte.
Pre pripreme ga operite, i ostavite da se prosuši. Ukoliko ga odmah ne koristite ili vam ostane, latice, koje su uglavnom jestive, sipajte u kesu za zamrzivač.
Različite vrste cvetova imaju i razlicite ukuse. Cvetovi ruže, lavande i ljubičice imaju slatkastu aromu i najčešće su dodatak salatama i poslasticama. Dragoljub ima blago opor ukus i savršen je dodatak salatama, kao i potočarka. Osim kao dodatak jelima, jestivi cvetovi (dragoljub, majčina dušica, ruzmarin) mogu da se koriste i za aromatizaciju. Cvetovi tikvica mogu da se pune raznim nadevima, da se pohuju ili od njih prave ukusni uštipci.
Pojedine latice možete i da ušećerite. Prava su poslastica ušećereni cvetovi šipurka, ljubičice, višnje, kruške i jabuke. Umutite čvrst sneg od belanca i četkicom pažljivo nanesite na cvetove, a zatim cvetove pospite šećerom u prahu, poređajte ih na foliju ili mastan papir i prosušite kratko u rerni na najnižoj temperaturi. I neka vam je cvetan i prijatan obrok!
Tekst: Dragana Gojković
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka