Sve više žena se odlučuje da kupi već ofarbana jaja pred Uskrs, pa je zato sve bolja ponuda takvih jaja na pijacama.

"Neke nemaju vremena da farbaju jaja, jer za Uskrs putuju negde, ali ipak žele da za praznik imaju ukrasnu korpicu jaja u kući", ispričala je prodavačica farbanih jaja na Palilulskoj pijaci u jutarnjem programu TV Prva.

"Druge farbaju i same, ali vole da kupe poneko specijalno ukrašeno jaje pa da dopune svoju korpicu. U nas imaju poverenja, a ja se posebno potrudim da ima za svako ponešto."

farbanje jaja 2.jpg
Shutterstock  

Ona je i ove godine pred praznik ofarbala oko 60 jaja, a da bi sva bila sveža i pripremljena u pravi čas, pronašla je bolji trik od čuvenog uvezivanja jaja u čarapu kako bi na kori ostala "mustra" biljaka.

"Ja koristim zavoj, to mi je najbrže", objasnila je. Pomoću zavoja se svako jaje lako umota u "oblogu" od travčica ili lukovine, na vrhu se zavoj zaveže i kasnije lako raseče.

Da bi dobila naročito jarke i svetle boje, koristi bela jaja i obavezno ih drži u rastvoru sode bikarbone, dok za lukovinu i druge tamnije boje mogu da se upotrebe i žuta jaja. Svake godine, njene mušterije odu zadovoljne sa Palilulske pijace, a vi pogledajte i naše ideje za ukrašavanje jaja u galeriji slika.

LepaiSrecna Cvetni motivi, tufne, pege... potražite inspiraciju za šaranje uskršnjih jaja u našoj galeriji slika!

BONUS VIDEO:

Dragana Mirković iz dvorca čestitala katolički Uskrs Instagram

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.