Na Veliki petak, koji ove godine pada 14. aprila, tradicionalno se farbaju jaja, a jedna od tehnika koja je vrlo jednostavna jeste farbanje jaja na pari.

Potrebno je da skuvate jaja, da ih ocedite od vode, a zatim da ih poređate u metalnu cediljku i poprskate sirćetom. Ovo je ključan sastojak, kako bi jaja što bolje primila boju. U dublju posudu sipajte vodu, zatim cediljku sa jajima stavite na posudu, ali tako da vam voda ne ulazi u cediljku (kao kod kuvanja na pari) i stavite posudu da se lagano zagreva na šporetu.

Uzmite kesice sa bojama za jaja po želji (crvena, zelena, plava, ljubičasta) i posipajte boju u prahu po jajima, jednom po jednom bojom.

Farbanje jaja na pari
LepaiSrecna 

Vodite računa da nanesete boje dok jaja još nisu vruća, jer će u suprotnom prah sa bojom samo skliznuti. Takođe, ako primetite da je para osušila jaja, još malo ih isprskajte sirćetom, jer suva jaja slabo primaju boju.

Kada završite sa nanošenjem boja, jaja ponovo poprskajte sirćetom, kako bi boje počele da se razlivaju, ali nemojte da preterate, jer previše sirćeta može da spere boju.

boje-kojima-farbamo-jaja-imaju-mocnu-simboliku-ljubicasta-donosi-bogatsvo-a-zuta-srecu_4.jpeg
LepaiSrecna 

Zatim cediljku prekrijte poklopcem i sve kuvajte na umerenoj vatri oko 10 minuta. Para koja se diže pri kuvanju vode topiće i razlivati boju, a vi ćete na ovaj način dobiti vrlo zanimljiva i neobično ukrašena jaja.

Kada se proces završi, sklonite jaja sa šporeta i isperite ih vodom, a zatim ostavite da se osuše.

Nakon što se osuše prebrišite ih vatom umočenom u ulje, kako bi dobila sjaj.

Tekst: Lepa&Srećna