Pripreme za Uskrs ne mogu proći bez farbanja jaja, a domaćice se svake godine trude da ih ukrase što lepše. Mnoge vole tradicionalni običaj bojenja jaja u lukovini i lepljenje popularnih sličica, a modernije uživaju u eksperimentisanju sa novim idejama.

Za pastelne boje, a naročitoza popularnu "ombre" tehniku, važno je da jaja budu što svetlija ili bela. Ako ne možete da nađete bela jaja u prodaji u pravi čas, možete i da sami skinete boju tako što ćete ih duže kuvati u mešavini vode i sirćeta.

Ovakav način kuvanja će pomoći i da se skine crveni pečat kojim se obeležavaju jaja u zvaničnoj prodaji. Po pravilu, ovaj pečat će se izbrisati sa kore i ako samo skuvate jaja, ali neke domaćice ipak žele da ga pre kuvanja obrišu.

farbanje jaja za uskrs.jpg
Shutterstock  

To se može lako uraditi pomoću tupfera vate i malo alkohola - dovoljno je da natopljenim tupferom istrljate mesto gde je jaje pečatirano. Ono što se nipošto ne savetuje to je da koristite skidač laka za nokte. Tako se može dogoditi da na ovom mestu boja ne može lepo da prijanja i napravićete sebi dodatnu muku.

Najbolje je da pred Veliki petak, kad se jaja po običaju farbaju, pripremite i dovoljan broj sličica i drugih ukrasnih nalepnica i njima ćete lako prikriti sitne greške ako do njih dođe. 

Pogledajte i divne ideje za farbanje jaja u našoj galeriji slika!

Instagram / studioirisai, Instagram / the.photography.bar Kreativne ideje!

Tekst: Lepa&Srećna