Kuvanje pšenice je lak ali dugotrajan proces, piše Lepa & Srećna.
Potrebno je najmanje 2 sata kuvanja na tihoj vatri da bi se žito skuvalo i to pod uslovom da ste pšenicu potopili prethodne večeri i da je odstojala u hladnoj vodi cele noći.
Međutim, ako ste to propustili da uradite i ako želite da skuvate žito na najbrži način, možete to da uradite u mikrotalasnoj pećnici.
Uštedećete na vremenu i potrošićete manje struje, a kuvanje možete da organizujete u nekoliko navrata, kako vama odgovara.
Ukupno vreme kuvanja u pećnici treba da bude oko 25 minuta. Međutim, možete praviti i pauze, što je važno za one koji ne žele da stoje u blizini pećnice dok ona radi.
Za početak, otrebite pšenicu i operite je u hladnoj ili mlakoj vodi, najbolje u nekoliko voda.
Ocedite i stavite u posudu za kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. Nalijte vodom (u proporciji 1:3) i uključite na 10 minuta. Nakon toga zatvorite posudu potpuno i ostavite da stoji na toplom (može i u pećnici) u zavisnosti od toga koliko vremena imate - 10-20 minuta. Za to vreme žito upija vrelu vodu a proces kuvanja se nastavlja.
Uključite ponovo na 10 minuta i, kad posudu budete mogli da bezbedno otvorite (čuvajte se vrele pare), proverite da li je zrno raspuklo.
Na kraju, kuvajte u uključenoj pećnici još 5 minuta i ostavite u toplom koliko god još želite. Žito će biti gotovo ali ne i prekuvano.
Tekst: K. I.
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka