Kuvanje pšenice je lak ali dugotrajan proces, piše Lepa & Srećna.

Potrebno je najmanje 2 sata kuvanja na tihoj vatri da bi se žito skuvalo i to pod uslovom da ste pšenicu potopili prethodne večeri i da je odstojala u hladnoj vodi cele noći.

Međutim, ako ste to propustili da uradite i ako želite da skuvate žito na najbrži način, možete to da uradite u mikrotalasnoj pećnici.

Uštedećete na vremenu i potrošićete manje struje, a kuvanje možete da organizujete u nekoliko navrata, kako vama odgovara.

Ukupno vreme kuvanja u pećnici treba da bude oko 25 minuta. Međutim, možete praviti i pauze, što je važno za one koji ne žele da stoje u blizini pećnice dok ona radi.

Za početak, otrebite pšenicu i operite je u hladnoj ili mlakoj vodi, najbolje u nekoliko voda.

Ocedite i stavite u posudu za kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. Nalijte vodom (u proporciji 1:3) i uključite na 10 minuta. Nakon toga zatvorite posudu potpuno i ostavite da stoji na toplom (može i u pećnici) u zavisnosti od toga koliko vremena imate - 10-20 minuta. Za to vreme žito upija vrelu vodu a proces kuvanja se nastavlja.

Uključite ponovo na 10 minuta i, kad posudu budete mogli da bezbedno otvorite (čuvajte se vrele pare), proverite da li je zrno raspuklo.

Na kraju, kuvajte u uključenoj pećnici još 5 minuta i ostavite u toplom koliko god još želite. Žito će biti gotovo ali ne i prekuvano.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna