Na uskršnjoj trpezi obavezna su dekorisana jaja, a pre nego što razmislimo kojom tehnikom želimo ove godine da ih ukrasimo, dobro je da se prisetimo saveta za pravilnu kupovinu jaja za Uskrs.

Kako bismo sa sigurnošću pazarili samo dobra i kvalitetna jaja koja neće pucati tokom bojenja, važno je da se pridržavamo ovih važnih saveta.

Kako da proverite da li su jaja sveža?

U duboku staklenu posudu ili čašu sipajte vodu vodu i u nju ubacite vodu: sveže jaje će potpuniti na dno; malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugim podignuti prema površini; jaja koja isplivaju na površinu nisu preporučljiva za konzumaciju.

Prilikom kupovine moramo da vodimo računa da jaja budu neoštećena. Sveža jaja su potencijalan izvor salomonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operemo mlakom vodom.

Stručnjaci osim pranja savetuju i čuvanje u frižideru, jer i niske temperature ubijaju bakterije. Ako jaja farbate bojama iz kesice, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.  

Važno je i koliko dugo kuvamo jaja. Iskusni kuvari ističu da je potrebno da se jaje kuva osam minuta od trenutka ključanja da bi bilo tvrdo kuvano. Kako bi se jaja lakše ljuštila neophodno je da posolimo vodu u kojoj se kuvaju.

 Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti kako ih ne biste posle bacali. Što se tiče roka trajanja, najbezbednije je da barena jaja pojedete pet dana nakon kuvanja, ali smatraju se jestivim i do sedam dana.

 Izvor: Lepa&Srećna